Όλοι οι επαγγελματίες σεφ ανά τον κόσμο έχουν μία κοινή σκέψη… «αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα εργαλείο για τη δουλειά μου αυτό θα ήταν το μαχαίρι μου». Το ίδιο λίγο πολύ ισχύει και για τους ερασιτέχνες σεφ. Μπορεί το αγαπημένο τους μαχαίρι να μην κοστίζει το ίδιο – ή μπορεί και περισσότερο- από αυτό του επαγγελματία αλλά το αποτέλεσμα του, να διευκολύνει δηλαδή την προετοιμασία του φαγητού είναι ακριβώς το ίδιο. Τι πρέπει λοιπόν να ξέρεις για να κρατήσεις το καλό σου μαχαίρι στην κουζίνα σου για μια ζωή;

1. Χρησιμοποίησε μια κατάλληλη επιφάνεια κοπής.

Πάντα είναι καλύτερα να έχεις ένα καλό ξύλο κοπής για την προετοιμασία του φαγητού σου. Οι τιμές τους έχουν μεγάλες διαβαθμίσεις οπότε σίγουρα θα βρεις κάποιο που ταιριάζει τόσο στην αισθητική, στις ανάγκες, αλλά και στην τσέπη σου. Διαφορετικά για πιο «παιχνιδιάρικη» και οικονομική επιλογή διάλεξε μία από πολυπροπυλαίνιο. Ποτέ μην κόβεις πάνω σε γυαλί, ανοξείδωτο, κεραμικό ή πέτρα…καταστρέφεις στην κυριολεξία τα μαχαίρια σου. Και ναι πολλοί πωλητές πάγκων μπορεί να σου πουν ότι το υλικό που διάλεξες για την κουζίνα σου μπορεί να αντικαταστήσει και ένα ξύλο κοπής…σε αυτήν τη περίπτωση απλώς μην τους πιστέψεις… Οι χαραγματιές που δημιουργούνται στο ξύλο σου και που μάλλον δεν σου αρέσει να τις βλέπεις και πολύ, είναι αυτές που μαρτυρούν ότι έχεις διαλέξει το καλύτερο υλικό για το μαχαίρι σου. Ένα σχετικά μαλακό υλικό που προστατεύει τη λάμα του μαχαιριού σας.

2. Κράτησε τα στεγνά.

 

Η υγρασία αδυνατίζει τη λάμα του μαχαιριού και βοηθά στη διάβρωση του ανοξείδωτο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές αιχμές επάνω της. Αμέσως μετά την χρήση του πλύνε το με ζεστό σαπουνόνερο και στέγνωσε το με μια πετσέτα. Εννοείται ότι ένα καλό μαχαίρι δεν μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων!

3. Αποθήκευσε τα σε ασφαλές μέρος.


Όλοι ξέρουμε ότι για να πάρουμε ένα μαχαίρι θα ανοίξουμε το συρτάρι με τα μαχαιροπήρουνα στη κουζίνα – εξ’ ου και η ονομασία του συρταριού…- πόσο λάθος είναι όμως αυτό για τα μαχαίρια-εργαλεία της κουζίνας μας. Όχι μόνο καταστρέφεις άθελά σου τη λάμα των μαχαιριών αλλά και αυξάνεις πάρα πολύ τον κίνδυνο ατυχημάτων. Επένδυσε λοιπόν σε ένα μπλοκ μαχαιριών που ομορφαίνει και τον πάγκο της κουζίνας σου – με ένα σμπάρο 2 τρυγόνια!!!- ή σε ένα μαγνήτη τοίχου ή ακόμα και σε μία θήκη μαχαιριών για να προστατεύσεις και τα εργαλεία σου αλλά και τον εαυτό σου.

4. Κόψε με στυλ και όχι με δύναμη. 


Ή αλλιώς θέλει τρόπο και όχι κόπο… Εάν συνηθίζεις να χτυπάς με δύναμη το μαχαίρι σου πάνω στο ξύλο κοπής – κάτι σαν κρεοπώλης που κόβει με τον μπαλτά -  ή ακόμα και αν χρησιμοποιείς το μαχαίρι σου για να πάρεις τα ψιλοκομμένα λαχανικά σου και να τα ρίξεις στην κατσαρόλα, μάλλον δεν το κάνεις σωστά και το πιο πιθανό είναι να καταλήξεις με πονεμένο καρπό και ώμο αλλά και με «πονεμένο» μαχαίρι. Προσπάθησε να μάθεις τη λικνιστική κίνηση κοπής – ένα μαχαίρι σεφ θα σε βοηθήσει σε αυτό- για να μην χρειάζεται να βάζεις δύναμη και να κόβεις ακόμη πιο γρήγορα.