Η επιλογή μιας ψησταριάς υγραερίου μπορεί να αποδειχθεί μία πολύωρη διαδικασία, λόγω των πολλών μαρκών και επιλογών που προσφέρει η αγορά. Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσεις πόσο μικρή ή μεγάλη θέλεις να είναι η ψησταριά σου, αν θέλεις να έχει πλευρική εστία για τηγάνισμα, να έχει σούβλα μέσα στο βασικό εξοπλισμό ή να παίρνει σούβλα εκ των υστέρων κοκ.

Αφού λοιπόν διάβασες το άρθρο μου για το πώς να διαλέξεις μία ψησταριά υγραερίου και ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια ψησταριά υγραερίου την καλύτερη, θα πρέπει να λύσεις και το γρίφο με τις φιάλες που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά… Τι αέριο θα πρέπει να έχει η φιάλη που θα χρησιμοποιήσεις;

Οι επιλογές αυτή τη στιγμή στην Ελληνική αγορά ουσιαστικά είναι 2:

  • Το προπάνιο και
  • το βουτάνιο. Και για να είμαι πιο ακριβής, μίγμα βουτανίου με αναλογία περίπου 80% βουτάνιο και 20% προπάνιο.

Αλλά τελικά τι είναι καλύτερο για την ψησταριά σου;

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να καταγράψω τις βασικότερες διαφορές τους αλλά και να αποτυπώσω τη σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς φιαλών υγραερίου.

Προπάνιο:

Το προπάνιο, με τρία άτομα άνθρακα και χημική φόρμουλα C3Η8, παράγει 96 Μεγατζάουλ ενέργειας ανά κυβικό μέτρο. Το προπάνιο έχει 125 Οκτάνια και χαμηλότερο σημείο βρασμού (-42oC) από το βουτάνιο (-0,5oC). Η μετατροπή του δηλαδή από υγρό σε αέριο συνεχίζεται ακόμα και σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες (έως -42oC σε συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης). Το προπάνιο είναι άχρωμο και άοσμο, αλλά για λόγους ασφαλείας κατά τη διύλιση προστίθενται ουσίες (θειούχες ενώσεις) με αυτή την έντονα χαρακτηριστική οσμή ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτό σε περιπτώσεις διαρροής.

Βουτάνιο:

Το βουτάνιο, με τέσσερα άτομα άνθρακα και χημική φόρμουλα C4H10, παράγει 126 Μεγατζάουλ ενέργειας ανά κυβικό μέτρο. Το βουτάνιο έχει 91 Οκτάνια και σε θερμοκρασίες κάτω από τους 10°C, η πίεση του βουτανίου θα πέσει σημαντικά. Έτσι το μίγμα που έχεις μέσα στη φιάλη υγραερίου σου, θα αρχίσει να παγώνει και ενώ ξέρεις ότι η φιάλη σου είναι γεμάτη, ή σχεδόν γεμάτη, τελικά βλέπεις ότι η ψησταριά υγραερίου σου δε μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία! Το βουτάνιο είναι επίσης άχρωμο και άοσμο, αλλά για λόγους ασφαλείας κατά τη διύλιση προστίθενται ουσίες (θειούχες ενώσεις) με αυτή την έντονα χαρακτηριστική οσμή ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτό σε περιπτώσεις διαρροής.

Από μόνη της λοιπόν μία μέτρηση δεν μπορεί να καθορίσει το ποιο από τα δύο είναι καλύτερο. Γιατί ναι μεν το βουτάνιο παράγει μεγαλύτερη ενέργεια αλλά στην πράξη δεν λειτουργεί σωστά σε χαμηλές θερμοκρασίες – δεν καίγεται σωστά για να είμαι πιο ακριβής. Και η αλήθεια είναι πως η θερμοκρασία της φιάλης σου δεν επηρεάζεται μόνο από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, αλλά και από την ίδια τη χρήση της ψησταριάς/ φιάλης σου, γιατί κατά την καύση του αερίου, η φιάλη κρυώνει καθώς το καύσιμο σε υγρή μορφή, μετατρέπεται σε αέριο.

Άρα ακόμα και το ότι ζούμε στην Ελλάδα και οι θερμοκρασίες – συνήθως – δεν πέφτουν τόσο πολύ το χειμώνα ή ακόμα και αν πέσουν οι περισσότεροι από εμάς δεν αποφασίζουν να βγουν έξω στη βεράντα ή τον κήπο τους για να ψήσουν, αυτό δε σημαίνει ότι και πάλι δε μπορεί να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα να μην ανεβάζει θερμοκρασία η ψησταριά σου, ενώ ξέρεις ότι η μπουκάλα σου είναι γεμάτη ή σχεδόν γεμάτη!

Φιάλες Υγραερίου στην Ελληνική αγορά.


Στην Ελληνική αγορά θα βρεις τις φιάλες υγραερίου να διαφοροποιούνται

με βάση την καύσιμη ύλη:

  • προπάνιο
  • βουτάνιο (μίγμα)

με βάση τη χωρητικότητα σε κιλά:

  • 3kg (μικρή μεταλλική φιάλη που τη χρησιμοποιούμε συνήθως για camping),
  • 5kg (μικρή και εύκολη στη μεταφορά φιάλη που θα τη βρεις κυρίως στην Coral Gas),
  • 7,5kg (μικρή και διάφανη, θα τη βρεις κυρίως στην Petrogaz),
  • 10kg (είναι αυτή που συνήθως συστήνω για την ψησταριά σου για να χωράει από κάτω και μέσα στην καμπίνα),
  • 13kg (μεταλλικές και δύσκολες στη μεταφορά),
  • 25kg (μεταλλικές, ογκώδεις και δύσκολες στη μεταφορά).

με βάση τα διαφορετικά υλικά κατασκευής της φιάλης:


  • Μεταλλικές, σαν αυτές τις μπλε κλασσικές φιάλες που όλοι κάπου έχουμε δει.
  • Νέου τύπου κατασκευασμένες από υαλόνημα, άρα βλέπεις το πόσο υγραέριο έχει μέσα η μπουκάλα, αλλά επίσης τις κάνει πολύ πιο ελαφριές και πολύ πιο ασφαλείς.

Αλλά και με βάση το ρυθμιστή πίεσης που χρησιμοποιούν:


  • Βιδωτό ρυθμιστή πίεσης
  • Κουμπωτό ρυθμιστή πίεσης (clip-on).

Συνήθως για επαγγελματική χρήση, π.χ. τα ψητοπωλεία, προμηθεύονται φιάλες προπανίου οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι μεγαλύτερες σε χωρητικότητα (13Kg ή 25kg), άρα πιο δύσκολες στην μεταφορά & αποθήκευση, αλλά τους διαρκούν περισσότερο.

Για οικιακή χρήση και δη για την ψησταριά υγραερίου σου, εγώ σου προτείνω να βρεις και να προμηθευτείς μία φιάλη 10kg, κατασκευασμένη από υαλόνημα και με καύσιμη ύλη προπάνιο.

Αφού λοιπόν έμαθες και για τις φιάλες υγραερίου στην Ελληνική αγορά, πάτα εδώ να διαλέξεις την επόμενη σου ψησταριά υγραερίου.