Η μεγάλη ημέρα της Κυριακής του Πάσχα έφτασε και πλέον τέρμα η νηστεία!

Στο τραπέζι ξεχύνονται τσουρέκια και πασχαλινά κουλουράκια, κόκκινα αυγά, κρασάκι, παγωμένη μπύρα, τσίπουρο και κάθε λογής έδεσμα που θα συνοδεύσει την παρέα μέχρι ο πασχαλινός οβελίας να ψηθεί!

Βέβαια για να φτάσεις σε εκείνη τη στιγμή που το αρνάκι γυρνάει και ξαναγυρνάει πάνω από την δυνατή φωτιά, κάποιος έχει φροντίσει να οργανώσει και να μαζέψει όλο το βασικό εξοπλισμό που θα χρειαστείς για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα ψησίματος ώστε να μείνεις ικανοποιημένος εσύ αλλά και η οικογένεια σου, οι φίλοι και οι καλεσμένοι σου!

Πριν σου αποκαλύψω τα μυστικά ώστε να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο στο πασχαλινό οβελία αξίζει να αναφερθώ στα βασικά αξεσουάρ που αν δεν υπάρχουν ήδη πρέπει να τρέξεις και να τα προμηθευτείς ώστε τη στιγμή του σουβλίσματος να μην σου λείψει τίποτα!

1. Το βασικότερο όλων είναι η ψησταριά για τον οβελία αλλά και το παραδοσιακό κοκορέτσι. Οι επιλογές εδώ είναι αρκετές και μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές σου ανάγκες. Στην αγορά θα βρεις ψησταριές μονοκόμματες που τις κάνουν πιο στιβαρές ή συρταρωτές για ευκολότερη αποθήκευση μετά το ψήσιμο. Ψησταριές αρνιού χωρίς καπάκι ή με καπάκι το οποίο θα το χρησιμοποιήσεις σαν ανεμοθραύστη την ημέρα που ψήνεις αν φυσάει, αλλά και για να σκεπάσεις τη στάχτη αφότου τελειώσεις το ψήσιμο. Για πιο μεγάλες παρέες στην αγορά υπάρχουν και διπλές ψησταριές αρνιού που χωράνε 2 αρνιά και 2 κοκορέτσια!


> Για ψησταριές αρνιού ρίξε μία ματιά εδώ.

2. Το αρνάκι αλλά και το κοκορέτσι για να το σουβλίσεις θα χρειαστείς από μία σούβλα. Προτίμησε μονοκόμματες/ μασίφ σούβλες και όχι σωληνωτές για ακόμα μεγαλύτερη στιβαρότητα. Για το αρνί αγόρασε σούβλα με αποσπώμενη λαβή ώστε οι μερακλήδες της παρέας όποτε θέλουν να γυρνάνε το αρνάκι και όταν χρειάζονται ξεκούραση να μπορείς να προσαρμόσεις μοτέρ. Για το κοκορέτσι θυμάμαι τη γιαγιά μου να το γυρνάει μόνο τέσσερις-πέντε φορές, δηλαδή κάθε πλευρά από λίγο... Άρα δεν χρειάζεστε μοτέρ, αλλά ένα μακρύ ξυλαράκι που θα στερεώνεις τη σούβλα να «κάθεται» εκεί που θέλεις!


>Για σούβλες ρίξε μία ματιά εδώ.

3. Ένα από τα πλέον σημαντικά αξεσουάρ μιας ψησταριάς αρνιού είναι ένα καλό μοτέρ! Και τι κάνει καλό ένα μοτέρ; Ουσιαστικά ένα καλό μοτέρ είναι αυτό που δεν θα σε αφήσει στη μέση του ψησίματος, αλλά θα το χρησιμοποιήσεις και τις επόμενες χρονιές. Και πως θα αναγνωρίσεις ένα καλό μοτέρ; Πολύ απλά ΜΗΝ ψάξεις για ταχύτητες!!! Κατά το ψήσιμο του οβελία δεν παίζεις με την ταχύτητα αλλά με το ύψος ψησίματος που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα! Άρα επίλεξε ένα μοτέρ με μεταλλικά γρανάζια που θα έχει μεγάλη ισχύ σε Watt και αν είναι δυνατόν με ανεμιστηράκι (αερόψυκτο) που θα βοηθά να δροσίζεται λίγο το μοτέρ σου! Επίσης κοίταξε το μοτέρ σου να έχει γυάλινη ασφάλεια (glass fuse), που θα σου το προφυλάξει από υπέρταση, πτώση τάσης αλλά και από δική σου υπερβολή, αν κάποια μέρα αποφασίσεις να σουβλίσεις κανένα δεινόσαυρο 300 τόνους!


>Για μοτέρ αρνιού ρίξε μία ματιά εδώ.

4. Τέλος στα βασικά αξεσουάρ της ψησταριάς σου θα πρέπει να προσθέσεις την πιρούνα για τα μπούτια του αμνοερίφιού, δύο δίχαλα για την ραχοκοκκαλιά και μία σακοράφα που θα ράψεις την κοιλιά του αρνιού.


>Για αξεσουάρ αρνιού ρίξε μία ματιά εδώ.

Διάβασε εδώ τι να διαλέξεις για την ημέρα του Πάσχα. Αρνί ή Κατσίκι;