Μια ψησταριά υγραερίου είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα που θέλεις να ψήνεις γρήγορα, νόστιμα και με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Με το γύρισμα ενός κουμπιού, ο καυστήρας της ψησταριάς δίνει το απαραίτητο υγραέριο στη ψησταριά σου για να ανεβάσει γρήγορα τη θερμοκρασία που χρειάζεσαι για να ψήσεις το φαγητό σου. Τίποτα παραπάνω δεν χρειάζεται από εσένα για να ξεκινήσεις το ψήσιμο...

Ο καυστήρας όμως ή αλλιώς η καρδιά της ψησταριάς σου, πρέπει να δουλεύει σωστά για να έχει τόσο την επιθυμητή απόδοση όσο και μακροζωία. Το πρώτο και κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να ελέγχεις τακτικά είναι το χρώμα της φλόγας που βγαίνει από τις οπές του καυστήρα: Θέλεις μπλε χρώμα και όχι κόκκινο ή κίτρινο!


Η μπλε φλόγα σημαίνει ότι έχει γίνει πλήρης καύση του αερίου. Δεν σπαταλάς δηλαδή αέριο που δεν καίγεται και άρα χρήματα... Η κίτρινη ή κόκκινη φλόγα σημαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η θερμοκρασία που αναπτύσσει η φλόγα κατά την καύση της αλλά και το χρώμα της, επηρεάζεται άμεσα από την ποσότητα του οξυγόνου που διοχετεύεται σε αυτήν. Κατά την πλήρη καύση του αερίου παράγεται αρκετή ενέργεια για να ιονιστούν τα μόρια αερίου μέσα στη φλόγα. Η διαδικασία της πλήρης καύσης μπορεί να περιγραφή μέσω της ισότητας:

Αέριο + Οξυγόνο = Νερό + Διοξείδιο του άνθρακα + Θερμότητα

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το προπάνιο, το αέριο που περιέχεται στις φιάλες υγραερίου που χρησιμοποιούνται στις επαγγελματικές ψησταριές, καίγεται πλήρως στους ~1,980°C.

Η ημιτελής ή κακή καύση του αερίου σημαίνει πως η φλόγα δεν μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία που χρειάζεται και αυτό οφείλεται στην ελλιπή διοχέτευση οξυγόνου. Η έλλειψη οξυγόνου μετατρέπει και το χρώμα της σε κόκκινο ή κίτρινο (ανάλογα με την ποσότητα). Η διαδικασία της ελλιπής καύσης θα μετέτρεπε την ισότητα σε:

Αέριο + Οξυγόνο = Νερό + Διοξείδιο του άνθρακα + Μονοξείδιο του άνθρακα+ Θερμότητα

Χωρίς να χρειάζονται γνώσεις φυσικής, με μια ματιά μπορείς να παρατηρήσεις ένα νέο παράγοντα στην ισότητα που κάνει την εμφάνισή του. Το μονοξείδιο του άνθρακα. Στην περίπτωση της ημιτελής καύσης εκλύεται ένα μέρος μονοξειδίου στην ατμόσφαιρά. Κι ενώ λόγω της εξωτερικής χρήσης των ψησταριών, η πιθανότητα δηλητηρίασης ενός ανθρώπου από την εισπνοή του μονοξειδίου είναι πάρα πολύ μικρή, η αρνητική επίδραση στη υγεία σου από την εισαγωγή του στο φαγητό που τελικά θα καταναλώσεις είναι κάτι περισσότερο από πιθανή.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μην παραλείπεις τον έλεγχο του καυστήρα σου και να βεβαιώνεσαι ότι λειτουργεί σωστά για να προστατεύσεις καταρχήν την υγεία της οικογένειας σου αλλά και την τσέπη σου.