Αγόρασες την ψησταριά αρνιού, τις σούβλες, το μοτέρ και όλα τα αξεσουάρ ψησίματος για την ημέρα της Λαμπρής, αγόρασες και τον οβελία και είσαι έτοιμος για το ψήσιμο.

Τι πρέπει να προσέξεις λοιπόν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ψήσιμο:

1. Καύσιμη Ύλη:

Γενικά υπολόγισε ότι για κάθε κιλό κρέατος θα χρειαστείς και ένα κιλό κάρβουνα. Με βάση αυτό τον μπούσουλα και το λαϊκό ρητό «καλύτερα να περισσέψει παρά να λείψει» για ένα κατσικάκι 12-13 κιλά θα χρειαστείς περίπου 15 κιλά κάρβουνα. Και επειδή και εδώ ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις μην τσιγκουνευτείς τα κάρβουνα και προτίμησε να πάρεις τα κάρβουνα σου όχι από πλανόδιο πωλητή αλλά από ένα μαγαζί που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Για παράδειγμα από την μάντρα που παίρνεις τα ξύλα για το τζάκι σου. Ψάξε για ποιοτικά κάρβουνα τα οποία και περισσότερη ώρα θα κρατήσουν και γευστικότερο αποτέλεσμα στο κρέας σου θα δώσουν. Αν καταφέρεις να βρεις βάλε μερικές κληματόβεργες από αμπέλια, είναι ότι καλύτερο γιατί θα σου δώσει έξτρα άρωμα!


2. Προετοιμασία Αρνιού ή Κατσικιού:

Από την προηγούμενη ημέρα πλύνε καλά το κατσίκι μέσα και έξω με ένα λάστιχο και μπόλικο νερό. Άφησε το να στραγγίσει καλά, ακουμπώντας το επάνω σε ένα τραπέζι. Πέρνα τη σούβλα παράλληλα στη σπονδυλική στήλη, από το πόδια προς το κεφάλι (εδώ θα χρειαστείς βοήθεια για να περάσεις τη σούβλα μέσα από το κρανίο) και ασφάλισε τα μπούτια του αρνιού με την πιρούνα. Δέσε τα δίχαλα στην ραχοκοκαλιά του αρνιού και σφίξε με δύναμη για να μη γυρνάει το αρνί γύρω από την σούβλα. Δέσε σφιχτά με σύρμα το λαιμό και τα πόδια. Μόλις τελειώσεις με το δέσιμο του αρνιού επάνω στη σούβλα το αλατοπιπερώνεις καλά! Μην το φοβηθείς βάλε μπόλικο αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Καθάρισε περίπου 10 σκελίδες σκόρδο. Κάρφωσε ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι γενικής χρήσης στα μπούτια του αρνιού και γέμισε τις τρύπες με αλάτοπίπερο και σκόρδο. Κάνε αυτή τη διαδικασία σε 2 με 3 σημεία σε κάθε μπούτι. Όσα σκόρδα και όσο αλατοπίπερο έχει περισσέψει ρίξε το μέσα στην κοιλιά του αρνιού! Αφού τελειώσεις με το δέσιμο στη σούβλα και το αλατοπιπέρομα, ράψε την κοιλιά του με σπάγκο ώστε να κλείσει εντελώς. Όλα τα παραπάνω φρόντισε να τα έχεις κάνει μέχρι το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, ώστε να προλάβει το κρέας να στραγγίξει καλά. Τοποθέτησε τη σούβλα όρθια σε ένα κρύο δωμάτιο και από κάτω βάλε ένα ταψί. Για να προφυλάξεις το κρέας από τις μύγες, τύλιξε το με ένα παλιό αλλά καθαρό σεντόνι. Σίγουρα όχι με κάτι πλαστικό (βλέπε μαύρη πλαστική σακούλα), γιατί τότε το κρέας θα «ανάψει» και θα αλλοιωθεί.

3. Ώρα Ψησίματος:

Την Κυριακή της Λαμπρής λοιπόν ξύπνα από νωρίς το πρωί και άναψε μια καλή φωτιά με πολλά κάρβουνα! Υπολόγισε ότι το αρνί θα χρειαστεί περίπου 3,5 με 4 ώρες ψήσιμο. Το κατσίκι λόγω του ότι είναι πιο στεγνό από λίπος θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα λιγότερο! Άρα για να υπολογίσεις τι ώρα πρέπει να ξεκινήσεις το σούβλισμα, σκέψου απλά τι ώρα θέλεις να τρως και ξεκίνησε γύρω στις 4,5 με 5 ώρες πριν.


4. Ψήσιμο:

Μόλις η φωτιά σου είναι έτοιμη άπλωσε τα κάρβουνα δεξιά και αριστερά από εκεί που θα μπει το αρνί και όχι από κάτω! Έτσι θα γλυτώσεις τις αναφλέξεις! Δώσε περισσότερο βάρος στο κεφάλι στα χεράκια και τα μπούτια του αρνιού, γιατί είναι και αυτά που χρειάζονται την περισσότερη φωτιά! Απέφυγε τα πολλά κάρβουνα στην κοιλιά, γιατί είναι ένα σημείο που είναι πολύ λεπτό χωρίς πολύ κρέας! Τοποθέτησε το αρνί στο υψηλότερο σημείο της ψησταριάς και άφησε το εκεί να γυρνάει για περίπου 1 ώρα. Κάθε επόμενη ώρα κατεβάζεις και από μία σκάλα όλο και πιο κοντά στα κάρβουνα! Μετά το πέρας της 1ης ώρας και καθ’ όλη τη διάρκεια ψησίματος αλείφεις το κρέας με λαδορίγανη. Καλό είναι να έχεις βρει αποξηραμένα κλαδάκια από ρίγανη και να τα χρησιμοποιήσεις σαν ένα πινέλο. Αν όχι και ένα πινέλο σιλικόνης θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του! Τελικά πως θα καταλάβεις ότι το ψητό σου είναι έτοιμο;;; Πέραν του χρόνου που υπολόγισες, η αρχική ένδειξη ότι το αρνάκι φτάνει στην τελική ευθεία είναι όταν πλέον οι αρθρώσεις στα μπούτια του αποκαλυφθούν και φανεί κόκκαλο! Για εσένα που θέλεις μεγαλύτερη ασφάλεια με ένα θερμόμετρο μαγειρικής μπορείς να τσεκάρεις την εσωτερική θερμοκρασία στα μπούτια του αρνιού και αν αυτή είναι από 72° μέχρι 74°C τότε το ψητό είναι έτοιμο! Η συγκεκριμένη θερμοκρασία θα σου δώσει ένα αποτέλεσμα Well-Done αλλά sorry Πάσχα Ελληνικό είναι, άρα δεν μπορώ να φανταστώ το αρνί να μην είναι καλοψημένο και να έχει άσπρο μπεζ χρώμα εσωτερικά!

5. Μετά το ψήσιμο:

Για μετά το ψήσιμο μετέφερε με δύο γάντια τη σούβλα με το αρνί σε ένα καθαρό τραπέζι που έχεις στρώσει λαδόκολλες και αφού κόψεις τα σύρματα και βγάλεις τα δίχαλα που το συγκρατούν τράβηξε τη σούβλα προς τα πίσω, και άφησε το πάνω στο τραπέζι. Εδώ θα χρειαστείς ένα καλό μαχαίρι ή και ένα μπαλταδάκι για να κόψεις σε ομοιόμορφες και ωραίες μερίδες το κρέας χωρίς να καίγεσαι.


Καλή επιτυχία λοιπόν! Καλό Πάσχα και του χρόνου!