Μόλις αγο΄ρασες το αγαπημένο σου μαχαίρι, εκείνο που είχες «βάλει στο μάτι» εδώ και καιρό… το πήρες στα χέρια σου, το θαύμασες, το έδειξες σε φίλους και γνωστούς και φυσικά το χρησιμοποίείς σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται… και πλέον είσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα όλων των μαχαιριών ανεξάρτητα από την προέλευσή του και την τιμή του… δε κόβει πλέον όπως την πρώτη ημέρα! Και τώρα τι κάνεις;

Μην ανησυχείς υπάρχει λύση και μάλιστα μία για κάθε τύπο χρήστη. Ερασιτέχνη, επαγγελματία, έμπειρο ή άπειρο. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν το μαχαίρι σου για να γιατρευτεί και να ανακτήσει τη χαμένη του δόξα είναι να ακονιστεί. Οι λεπίδες όλων των μαχαιριών όπως ήδη γνωρίζεις, μετά από κάποια χρήση χάνουν μέρος της αιχμηρότητάς τους και δεν κόβουν το ίδιο καλά όπως στην αρχή. Αυτό σημαίνει πως δεν αξίζει να επενδύσεις σε ένα καλό μαχαίρι; Όχι, απεναντίας. Απλώς η διευκρίνιση γίνεται προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες λανθασμένες προσδοκίες υπάρχουν… Η αρχική ποιότητα κατασκευής τους φυσικά και παίζει ρόλο σε πάρα πολλά θέματα όπως το κράτημα, το βάρος, το ζύγισμα του μαχαιριού. Η ίδια η λεπίδα ανάλογα με την ποιότητά της διατηρεί την αιχμηρότητά της για περισσότερο χρόνο αυξάνοντας την απόσταση ανάμεσα στα ακονίσματα που θα χρειαστεί.

Πίσω στη λύση μας λοιπόν…

Ακόνισμα για όλους. Η πιο εύκολη και ίσως η πιο σίγουρη ως προς το αποτέλεσμα λύση είναι η αγορά ενός χειροκίνητου ή ηλεκτρικού ακονιστηριού. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιου είδους εργαλείων στην αγορά και σίγουρα ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει. Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου ακονιστηριού είναι πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις κάποιος για να ακονίσει το μαχαίρι του. Συνήθως έχουν δύο υποδοχές λεπίδας, μία για πιο έντονο ακόνισμα εάν το μαχαίρι σου «υποφέρει» ή μία για πιο ελαφρύ ακόνισμα ή για το τελικό του φινίρισμα. Η κλίση ακονίσματος είναι φιξαρισμένη καθώς και το μέσο (πέτρες συνήθως) προεπιλεγμένο οπότε η ζωή μας γίνεται πολύ εύκολη. Επιπλέον το αποτέλεσμα που δίνουν είναι πολύ καλό.


Ακόνισμα για τους λίγο πιο έμπειρους. Η επόμενη επιλογή είναι η χρήση ενός μασατιού. Το μασάτι είναι μία μεταλλική ράβδος πάνω στην οποία ουσιαστικά σέρνεις το μαχαίρι σου. Η τριβή των δύο μετάλλων ακονίζει τη λεπίδα σου και την επαναφέρει στην αρχική της κατάσταση. Αυτό που χρειάζεται να προσέξεις σε αυτή την περίπτωση είναι η κλίση της λεπίδας κατά το ακόνισμα.


Ακόνισμα για λίγους. Οι πέτρες ακονίσματος με λάδι ή νερό είναι ίσως ο πιο «δύσκολος» τρόπος που μπορείς να επιλέξεις αλλά και ο πιο ακριβής. Επιλέγεις τον αριθμό των κεραμικών κόκκων που επιθυμείς (αυτός ο περίεργος αριθμός που αναγράφεται επάνω στην πέτρα…) και ακονίζεις το μαχαίρι σου στη βρεγμένη επιφάνεια της πέτρας. Με μία πέτρα μπορείς να φτιάξεις μια λεπίδα μαχαιριού σχεδόν από την αρχή -ξεκινώντας από τα 300 grids και αυξάνοντας σταδιακά μέχρι τα 8000 ή και 10.000 grids. Είναι ο πιο επαγγελματικός τρόπος με τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά χρειάζεται επιπλέον γνώσεις σχετικά με την κλίση της λεπίδας τη σκληρότητα του κάθε μαχαιριού που ακονίζεις κάθε φορά και αρκετές ώρες προπόνησης…


Όπως είδες λύσεις υπάρχουν για όλους! Διάλεξε εκείνη που σου ταιριάζει και κράτησε κοντά σου το αγαπημένο σου μαχαίρι για μία ζωή!