Στον κόσμο της κουζίνας, η διαφορετικότητα στη γεύση είναι αυτή που μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους άλλους. Κάθε μάγειρας, χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία για να καταφέρει να δώσει με τον καλύτερο τρόπο μορφή σε αυτό που έχει στο μυαλό του. Αναφορικά με τα μαχαίρια, από τα βασικότερα εργαλεία ενός μάγειρα ερασιτέχνη ή επαγγελματία, υπάρχει μία ποικιλία διαφόρων μαχαιριών. Παρακάτω θα γνωρίσεις τα πιο δημοφιλή (Ευρωπαϊκά και μη) σχήματα:

Μαχαίρι αποφλοίωσης (γαμψό)

Η κυρτή λεπίδα που διαθέτει το μαχαίρι αυτό, είναι ιδανική για να ξεφλουδίσεις, να καθαρίσεις ή να δώσεις σχήμα σε κάθε λογής φρούτο ή λαχανικό με κυκλική επιφάνεια. Μπορεί να το βρεις/ ακούσεις και ως «παπαγαλάκι».


Μαχαίρι αποφλοίωσης (ευθεία λεπίδα)

Η ευθεία λεπίδα που διαθέτει το συγκεκριμένο μαχαίρι, δίνει ιδιαίτερα ακριβή έλεγχο του βάθους κοπής έτσι ώστε να βοηθά στη διακόσμηση και το γαρνίρισμα των φαγητών. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξεφλούδισμα και κόψιμο του φαγητού σε κύβους.


Μαχαίρι γενικής χρήσης

Το πιο πολυμορφικό ίσως μαχαίρι. Ένα από τα μαχαίρια που δεν μπορεί να λείπει από καμία κουζίνα! Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να ψιλοκόψεις κρεμμύδια ή βότανα, για να καθαρίσεις λαχανικά ή φρούτα ή ακόμα και για να κόψεις το φαγητό σου.


Μαχαίρι ντομάτας

Η οδοντωτή λεπίδα του συγκεκριμένου μαχαιριού, θα κόψει ακόμα και την πιο ώριμη ντομάτα σε πολύ λεπτές φέτες. Σε αρκετές σειρές μαχαιριών θα βρεις την άκρη του συγκεκριμένου μαχαιριού να είναι διχαλωτή, πράγμα που το κάνει να είναι το ιδανικό μαχαίρι για να βγάλεις το κοτσάνι της ντομάτας, αλλά και για το σερβίρισμα.


Μαχαίρι διακόσμησης

Χρησιμοποίησε το μαχαίρι αυτό για να κόψεις τις τηγανητές σου πατάτες με πτυχώσεις στις πλευρές τους, ψιλόκοψε τα μυρωδικά σου, ή κόψε τα λαχανικά σου για να διακοσμήστε το φαγητό σου.


Μαχαίρι μπριζόλας (Steak)

Η ιδιαίτερα κοφτερή καμπυλωτή λεπίδα που διαθέτει το συγκεκριμένο μαχαίρι είναι ιδανική τόσο για το κόψιμο της αγαπημένης σου μπριζόλας όσο και για όλων των ειδών τα κρέατα.


Μαχαίρι ξεκοκαλίσματος

Ένα μαχαίρι για να ξεκοκαλίσεις το κοτόπουλο ή το χοιρομέρι και για να κόψεις το έξτρα λίπος και τα νεύρα του κρέατος. Η κωνική και κοφτερή λεπίδα του είναι απαραίτητη για τις περιοχές γύρω από τους χόνδρους και τις αρθρώσεις των κρεάτων.


Μαχαίρι φιλεταρίσματος

Το φιλετάρισμα ευαίσθητων κομματιών ψαριού και η προετοιμασία του καρπάτσιο γίνεται ευκολότερη με ένα τέτοιο μαχαίρι.


Μαχαίρι ψωμιού

Για το κόψιμο φρέσκων και τραγανών ψωμιών ή για το κόψιμο της τούρτας σου! Η οδοντωτή λεπίδα του μπορεί να κόψει οτιδήποτε με σκληρό περίβλημα και μαλακό εσωτερικό, πάντα με τον πιο άψογο τρόπο!


Μαχαίρι κοπής ψητού κρέατος

Σε συνδυασμό με μία πιρούνα αποτελεί το ιδανικό μαχαίρι για το κόψιμο μεγάλων κομματιών κρέατος αφού η μακριά και λεπτή λεπίδα του κόβει άψογα σε λεπτές φέτες το ψητό κρέας.


Μαχαίρι του chef (Λαχανικών)

Κάθε κουζίνα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με τουλάχιστον ένα τέτοιο μαχαίρι. Είναι ίσως το πιο ουσιώδες μαχαίρι λόγω των πολλαπλών χρήσεων του. Χρησιμοποίησε το για να ψιλοκόψεις, να κόψεις σε μεγάλα κομμάτια, να τεμαχίσεις, να κόψεις σε κύβους όλα τα φαγητά! Το μαχαίρι του chef θα γίνει η επέκταση του χεριού σου!


Μαχαίρι Santoku

Η κατάλληλη ονομασία αυτού του τύπου μαχαιριού είναι Santoku-Bocho (Japanese: 三徳包)丁 ή αλλιώς Bunka bōchō (文化包丁). Είναι ένα μαχαίρι γενικής χρήσης με Ιαπωνική προέλευση. Στα ιαπωνικά σημαίνει μαχαίρι με τις «τρεις αρετές» και αναφέρεται στους 3 τρόπους κοπής (ψιλο-κοψίμο, τεμαχισμό κύβων και απλό κόψιμο).

Το μαχαίρι Santoku, είναι η Ιαπωνική εκδοχή του Ευρωπαϊκού μαχαιριού chef. Διαφέρει στην όψη κυρίως λόγω της ευθείας σχεδόν λεπίδας του –εν αντιθέσει με της καμπυλωτής του chef. Έχει περισσότερο ατσάλι στην άκρη του και συνήθως δεν έχει στήθωμα. Η λεπίδα και η λαβή του μαχαιριού είναι πλήρως εναρμονισμένα με το βάρος και το μήκος του μαχαιριού και γενικά τα αυθεντικά Ιαπωνικά μαχαίρια Santoku, θεωρούνται ιδιαίτερα ισορροπημένα μαχαίρια.

Με το μαχαίρι αυτό δεν θα μπορείς να κάνεις την χαρακτηριστική λικνιστική κίνηση του μαχαριού chef (εμπρός-πίσω) και αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ίσως θα το προτιμήσουν ή όχι…!


Μαχαίρι Nakiri

Ένα ακόμα μαχαίρι, ίσως όχι τόσο γνωστό στην Ελληνική αγορά, για το κόψιμο των λαχανικών είναι το Ιαπωνικό μαχαίρι Nakiri (Nakiri bōchō (菜切り包丁). Η μετάφραση του ονόματος δεν αφήνει περιθώρια παρανόησης για τη χρήση του καθώς σημαίνει «μαχαίρι για το κόψιμο των λαχανικών».

Το μαχαίρι αυτό διαθέτει λεπίδα με ευθεία άκρη για να εκμεταλλεύεται ο χρήστης όλη τη λεπίδα κατά το κόψιμο χωρίς να χρειάζεται να κινεί το μαχαίρι εμπρός-πίσω. Χρησιμοποιείται με την ίδια κίνηση που θα έκανες με ένα μπαλτά.

Η λεπίδα του είναι αρκετά λεπτή για να μπορεί να κόψει ακόμα και το πιο ευαίσθητο λαχανικό. Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση κατάλληλο για πιο σκληρά υλικά όπως είναι μικρά κόκκαλα ψαριού ή κρέατος, ή κατεψυγμένα φαγητά καθώς μπορεί να σπάσει.

Προορίζεται για οικιακή αλλά και για επαγγελματική χρήση. Το σχήμα ενός μαχαιριού Nakiri, ποικίλει ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του. Το ορθογώνιο σχήμα προσδίδει καταγωγή από το Τόκιο ενώ τα μαχαίρια που προέρχονται από την Οσάκα έχουν μία στρογγυλεμένη άκρη στην αμβλεία πλευρά τους και ονομάζονται kamagata nakiri.


Μαχαίρι φιλεταρίσματος σολομού

Ένα μαχαίρι ειδικού τύπου που κατασκευάστηκε για να διευκολύνει το λεπτό φιλετάρισμα ευαίσθητων και μεγάλων κομματιών ψαριού, όπως σολομός, τόνος και μαγιάτικο.


Πιρούνα κοπής ψητού κρέατος

Η πιρούνα θα σε βοηθήσει να συγκρατήσεις το κρέας προκειμένου να το κόψεις ή να το σερβίρεις.


Μασάτι

Ένα μασάτι θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τα μαχαίρια σου κοφτερά.


Διαμαντένιο μασάτι

Ακόμα και το καλύτερο μαχαίρι στον κόσμο, με την χρήση στομώνει! Για να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση – και ίσως και σε ακόμα καλύτερη, ακόνισε το με ένα μασάτι με επίστρωση βιομηχανικών διαμαντιών.

Ανακάλυψε περισσότερα μέσα από τη μεγάλη συλλογή μαχαιριών μας πατώντας εδώ.