Μια από τις βασικότερες συμβουλές που δίνεται σε όλους τους χρήστες των μαχαιριών στο ξεκίνημά τους, είναι η εξής: "Μη χρησιμοποιείς ένα μαχαίρι που δεν κόβει γιατί είναι επικίνδυνο!" Όλα ανεξαιρέτως τα μαχαίρια, στην πρώτη τους χρήση κόβουν καλά. Εάν είναι ένα προσεγμένο, ποιοτικότερο μαχαίρι θα κόβει καλά για αρκετό διάστημα μετά την πρώτη χρήση. Κάποια στιγμή όμως η απόδοση του θα "πέσει" και δεν θα κόβει καλά ή ακόμα και καθόλου. Στην περίπτωση αυτή το μαχαίρι από εργαλείο δουλειάς μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο εργαλείο που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα.

Πως μπορείς να καταλάβεις εάν το μαχαίρι σου κόβει καλά ή όχι; Με μια εύκολη δοκιμή στο σπίτι χρησιμοποιώντας το μαχαίρι σου και ένα φύλλο χαρτί.

Ένα κοφτερό μαχαίρι μπορεί εύκολα και "καθαρά" να κόψει ένα φύλλο χαρτί. Αντίθετα ένα μαχαίρι που χρειάζεται ακόνισμα θα δυσκολευτεί πολύ και το κόψιμο του θα είναι "άτσαλο" και τραχύ! Δες το παρακάτω βίντεο για να καταλάβεις πως κόβει ένα κοφτερό και ένα στομωμένο μαχαίρι και δοκίμασε το κι εσύ στο σπίτι.

Αν όντως το μαχαίρι σου δεν κόβει, μπορείς να δεις εδώ ένα ακονιστήρι μαχαιριών που θα σε βοηθήσει να επαναφέρεις το μαχαίρι σου στην αρχική του κατάσταση.