Τα γερμανικά μαχαίρια έχουν μία πολύ μακρά ιστορία. Οι δύο οίκοι μαχαιριών κατασκευάζουν από τα πιο ποιοτικά και επώνυμα μαχαίρια κουζίνας στο παγκόσμιο στερέωμα εδώ και αιώνες. Η Zwilling JA Henckels (ιδρύθηκε το 1731) και η Wusthof (ιδρύθηκε το 1814), κατασκευάζουν ίσως από τα καλύτερα μαχαίρια στον κόσμο και η αλήθεια είναι ότι πολλοί χρήστες θεωρούν τις δύο αυτές εταιρίες εφάμιλλες. Η εντύπωση αυτή δεν είναι λανθασμένη, καθώς οι δύο εταιρίες έχουν κάποια κοινά με κυριότερο ίσως την χώρα κατασκευής. Η κατασκευή της πλειονότητας των προϊόντων τους, γίνεται στην πόλη Solingen της Γερμανίας. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ποιότητα ενός μαχαιριού με κυριότερη ίσως την ποιότητα του υλικού, του μετάλλου της λεπίδας. Η σκληρότητά της είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που κάνει τη διαφορά σε ένα μαχαίρι.

Το συγκεκριμένο άρθρο πραγματεύεται την ανάλυση των χαρακτηριστικών των μαχαιριών που διαθέτουν λάμες σφυρήλατες. Η Zwilling JA Henckels διαθέτει μία πλειάδα σειρών μαχαίρια με σφυρήλατες λάμες όπως: Proffesional S, Four Star, Twin Cuisine, Twin Profection Twin Cermax, …. Η Wusthof με τη σειρά της διαθέτει αρκετές σειρές με σφυρήλατη λάμα, όπως: Wusthof Classic, Wusthof Grand Prix II, Wusthof Classic Ikon, Wusthof Classic Ikon Crème, Wusthof Culinar, Wusthof X-Line, …. Οι βασικές τους διαφορές βρίσκονται στις λεπίδες και στις λαβές.

Λαβές

Η λαβή σε ένα σφυρήλατο μαχαίρι είναι το ακριβότερο στοιχείο του. Συνήθως η αισθητική του χρήστη και η εργονομία που παρέχει η λαβή, είναι τα κριτήρια για την επιλογή του καταλληλότερου μαχαιριού. Κάποιος μπορεί να επιλέξει μόνο με βάση την εξωτερική εμφάνιση του μαχαιριού και κάποιος άλλος καθαρά με την αίσθηση που αφήνει το κράτημά του στο χέρι του… Και οι δύο εταιρίες έχουν μία ποικιλία διαφορετικών λαβών εξαιρετικής ποιότητας για να επιλέξει ο αγοραστής.

Λεπίδες

Οι λεπίδες των δύο εταιριών εκ πρώτης όψεως μοιάζουν αρκετά. Υπάρχουν όμως αρκετές διαφορές.

Η πρώτη διαφορά είναι η σκληρότητα του μετάλλου. Η σκληρότητα των λεπίδων στα μαχαίρια της εταιρίας Zwilling κυμαίνεται κυρίως μεταξύ 56 & 57 βαθμούς (HRC) Rockwell ενώ της Wusthof στους 58 βαθμούς (HRC) Rockwell. Βέβαια η Zwilling έχει να περιφανέευται για την σειρά μαχαιριών Twin Cermax, όπου εκεί θα συναντήσουμε βαθμό σκληρότητας 66o (HRC). Μία σειρά μαχαιριών κουζίνας με ίσως το σκληρότερο ανοξείδωτο ατσάλι στον κόσμο!

Για να γίνει όμως η μέτρηση κατανοητή, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι όσο μεγαλύτερο το «σκορ» τόσο σκληρότερο είναι το μέταλλο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι όσο πιο σκληρό είναι θα διατηρεί την αιχμηρότητά του για περισσότερο διάστημα αλλά θα είναι λίγο πιο δύσκολο στο ακόνισμα του, όταν αυτό χρειαστεί.

Δεύτερη σημαντική διαφορά είναι η γωνία ακονίσματος της λεπίδας. Η Zwilling ακονίζει τις λεπίδες της σε γωνία 40° ενώ η Wusthof στους 32° χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνολογία που ονομάζεται PEtec (Precision Edge Tecnology). Κατά συνέπεια, τα μαχαίρια της Wusthof έχουν πιο αιχμηρή άκρη και τείνουν να μοιάσουν περισσότερο στα Ιαπωνικά.

Σχήμα λεπίδας

Μία ακόμα διαφορά είναι το σχήμα της λεπίδας που διαφέρει κατά πολύ τόσο ανάμεσα στις δύο εταιρίες όσο και ανάμεσα στις διάφορες σειρές της ίδιας της εταιρίας. Το στήθωμα μία λεπίδας, το μέρος που η λάμα παχαίνει πριν να ενωθεί με τη λαβή, διαφέρει κατά πολύ από μαχαίρι σε μαχαίρι. Το στήθωμα μπορεί να έχει μία παχιά επιφάνεια που να πιάνει κατά μήκος όλο το ύψος της λεπίδας, το επάνω μέρος της ή να περιορίζεται στο σημείο που ενώνεται με τη λαβή. Όσο μικρότερο ή πιο κοντά στη λαβή τοποθετείται το στήθωμα τόσο περισσότερο εκμεταλλεύεσαι όλη την επιφάνεια κοπής της λεπίδας.

Εν κατακλείδι, τα μαχαίρια των δύο εταιριών μέσα από την ευρεία γκάμα που διαθέτουν, θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό χρήστη σε θέμα αισθητικής, χαρακτηριστικών αλλά και επιπέδου τιμών. Αυτό που θα πρέπει πάντα να έχεις κατά νου είναι πως οι πληροφορίες ενός μαχαιριού από μόνες τους σε οδηγούν ίσως στην καταλληλότερη επιλογή για εσένα, αλλά πάντα η αίσθηση που δίνει το ίδιο το μαχαίρι στο δικό σου χέρι είναι ο καλύτερος οδηγός… εμπιστεύσου λοιπόν «το χέρι σου» και αποκτήστε τα καλύτερα Γερμανικά μαχαίρια για την κουζίνα σου… είτε τελικά είναι Zwilling είτε είναι Wusthof!!!