Όταν μιλάμε για barbecue, στο μυαλό ενός “έμπειρου” ψήστη πέρα από την ψησταριά θα έρθει και το ιδανικό κομμάτι κρέατος, η ιδανική θερμοκρασία ψησίματος, ο χρόνος ψησίματος, αλλά και το ιδανικό bbq rub! Ή αλλιώς η καρύκευση του ψητού ώστε να αναδειχθεί και να ενισχύσει την γευστική του ιδιαιτερότητα!

Το πιο απλό bbq rub δεν είναι άλλο από λίγο αλατάκι, πιπεράκι, και ίσως λίγο ρίγανη ή και θυμάρι… Οι πιο “expert” ψήστες έχουν ανάγει την καρύκευση του ψητού σε “επιστήμη” και γι’ αυτό ανάλογα με το είδος (ψάρι, πουλερικό, χοιρινό ή μοσχάρι), αλλά το κομμάτι του κρέατος (στήθος, ωμοπλάτη, κτλ) μας προτείνουν την ιδανική αναλογία μπαχαρικών.

Παρακάτω λοιπόν σου παρουσιάζω μερικές από τις καλύτερες συνταγές bbq rub, τις οποίες αξίζει να δοκιμάσεις…



Pork BBQ Rub

Συστατικά:

  • 1/3 κούπα πάπρικα (80ml)
  • ¼ κούπα ζάχαρη (60ml)
  • 2 κ.σ. μαύρο πιπέρι (30ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)
  • 2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας (10ml)
  • 2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη (10ml)
  • 1 κ.γ. άσπρο πιπέρι (5ml)
  • ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν (2.5ml)

Pulled Pork BBQ Rub (Psistis' choice ;) )

Συστατικά:

  • ¼ κούπα καφέ ζάχαρη (60ml)
  • ¼ κούπα πάπρικα (60ml)
  • 3 κ.σ. αλάτι (45ml)
  • 2 κ.σ. μαύρο πιπέρι (30ml)
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν (15ml)
  • 2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας (10ml)

Brisket Brown Sugar BBQ Rub

Συστατικά:

  • ½ κούπα καφέ ζάχαρη (120ml)
  • 1/3 κούπα αλάτι (80ml)
  • 1/3 κούπα πάπρικα (80ml)
  • 1/3 κούπα τσίλι σε σκόνη (80ml)
  • 1/3 κούπα μαύρο πιπέρι (80ml)

 

 

Brisket BBQ Rub

Συστατικά:

  • ½ κούπα πάπρικα (120ml)
  • 1/3 κούπα καφέ ζάχαρη (80ml)
  • 3 κ.σ. σκόνη σκόρδου (45ml)
  • 3 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (45ml)
  • 2 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη (30ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)

Spare Rib BBQ Rub

Συστατικά:

  • 1 κούπα καφέ ζάχαρη (240ml)
  • ½ κούπα πάπρικα (120ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)
  • 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (15ml)
  • 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (15ml)
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (5ml)

Memphis Style Rib BBQ Rub

Συστατικά:

  • ¼ κούπα πάπρικα (60ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)
  • 2 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (30ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (30ml)
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν (15ml)


Memphis Rib Dry Rub

Συστατικά:

  • 1 κ.σ. κύμινο (15ml)
  • 1 κ.σ. πάπρικα (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (15ml)
  • 1 κ.σ. τσίλι σε σκόνη (15ml)
  • 1 κ.σ. καφέ ζάχαρη (15ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (5ml)
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι (5ml)
  • 1 κ.γ. άσπρο πιπέρι (5ml)

Kansas BBQ Rib Rub

Συστατικά:

  • ½ κούπα καφέ ζάχαρη (120ml)
  • ¼ κούπα πάπρικα (60ml)
  • 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι (15ml)
  • 1 κ.σ. αλάτι (15ml)
  • 1 κ.σ. τσίλι σε σκόνη (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου (15ml)
  • 1 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (15ml)
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (5ml)

Carolina BBQ Rub

Συστατικά:

  • ¼ κούπα πάπρικα (60ml)
  • 2 κ.σ. αλάτι (30ml)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη (30ml)
  • 2 κ.σ. καφέ ζάχαρη (30ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο κύμινο (30ml)
  • 2 κ.σ. τσίλι σε σκόνη (30ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (30ml)
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν (15ml)


Memphis BBQ Rub

  • ½ κούπα πάπρικα (120ml)
  • ¼ κούπα σκόνη σκόρδου (60ml)
  • ¼ κούπα τσίλι σε σκόνη (60ml)
  • 3 κ.σ. αλάτι (45ml)
  • 3 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (45ml)
  • 2 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού (30ml)
  • 2 κ.σ. σέλινο (σπόροι) (30ml)
  • 1 κ.σ. καφέ ζάχαρη (15ml)
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη (15ml)
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι (15ml)
  • 1 κ.σ. κύμινο (15ml)
  • 2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας (10ml)
  • 2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο κόλιανδρο (10ml)
  • 2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μπαχάρι (10ml)

 

 

Magic Dust

  • ½ κούπα πάπρικα (120ml)
  • ¼ κούπα αλάτι (60ml)
  • ¼ κούπα ζάχαρη (60ml)
  • 2 κ.σ. σκόνη μουστάρδας (30ml)
  • ¼ κούπα τσίλι σε σκόνη (60ml)
  • ¼ κούπα φρεσκοτριμμένο κύμινο (60ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (30ml)
  • ¼ κούπα σκόνη σκόρδου (60ml)
  • 2 κ.σ. πιπέρι καγιέν (30ml)

Chicken BBQ Rub

  • 4 κ.σ. αλάτι (60ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (30ml)
  • 4 κ.γ. σκόνη σκόρδου (20ml)
  • 2 κ.γ. πάπρικα (10ml)
  • 4 t Ground Bay Leaf
  • κούπα αλάτι (60ml)
  • ¼  κούπα ζάχαρη (60ml)
  • 2 κ.σ. σκόνη μουστάρδας (30ml)
  • ¼ κούπα τσίλι σε σκόνη (60ml)
  • ¼ κούπα φρεσκοτριμμένο κύμινο (60ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (30ml)
  • ¼ κούπα σκόνη σκόρδου (60ml)
  • 2 κ.σ. πιπέρι καγιέν (30ml)

 

Σαν γενικότερη συμβουλή στο κομμάτι καρύκευση του φαγητού κράτησε το εξής ρητό: “περί ορέξεως… ουδείς λόγος”. Αν δηλαδή κάτι ταιριάζει στη δική σου μύτη αλλά και στον δικό σου ουρανίσκο τότε είναι και το ιδανικό για το ψητό σου! Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να κάνεις όταν φτιάχνεις τη δική σου συνταγή μπαχαρικών είναι να μυρίζεις κάθε φορά που φτιάχνεις ένα καινούργιο rub και αν δεν είναι ωραίο στο άρωμα του, τότε σίγουρα δεν κάνει για το ψητό σου!

Καλά ψησίματα λοιπόν!!!