Το έψαξες πολύ, το σκέφτηκες αρκετά, το πήρες απόφαση και μόλις απέκτησες αυτό που είχες βάλει στο μάτι από καιρό…

Έναν ολοκαίνουργιο φούρνο πίτσας της Ooni!!!

Ήρθε λοιπόν η ώρα να χρησιμοποιήσεις το νέο σου φούρνο, αλλά δεν είσαι σίγουρος/η πως να το κάνεις. No worries! Είμαι εδώ για να σου πω όλα τα μυστικά και να γίνεις κι εσύ ένας άριστος pizzaiolo.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις πάρεις στα χέρια σου το νέο σου απόκτημα είναι να σιγουρευτείς ότι στη συσκευασία περιέχονται όλα τα μέρη της συσκευής που αναφέρονται στο φύλλο οδηγιών χρήσεως (προσοχή! για την Ελλάδα).

Έπειτα συναρμολόγησε τη συσκευή και τοποθέτησέ την σε έναν σταθερό πάγκο εργασίας από ξύλο, πέτρα, μάρμαρο ή ανοξείδωτο χάλυβα, σε ένα απάνεμο σημείο στον εξωτερικό σου χώρο. Απόφυγε γυάλινες ή πλαστικές επιφάνειες πάγκων καθώς με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μπορεί να υποστούν διάβρωση και να κινδυνεύσει η ασφάλειά σου.

 

Πρώτη χρήση

Αφού προμηθευτείς το κατάλληλο για τον φούρνο σου καύσιμο, τροφοδότησέ τον με αυτό (ανάλογα με το μοντέλο: ξύλα, κάρβουνα, pellet, υγραέριο ή ηλεκτρικό) και άναψέ τον στη μέγιστη ισχύ για 30 λεπτά (πάντα σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών χρήσεως). Στα μοντέλα που διαθέτουν καπάκι, η χρήση του επιβάλλεται καθώς διασφαλίζει τη σωστή ροή θερμότητας και συνεπώς την επίτευξη της μέγιστης θερμοκρασίας για την αποδοτικότερη χρήση του φούρνου. Μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού, άφησε το φούρνο να κρυώσει και σκούπισέ τον με μια στεγνή πετσέτα (ή ελαφρώς νωπή, αλλά φρόντισε έπειτα να στεγνώσεις τον φούρνο επιμελώς) ώστε να απομακρυνθούν τυχόν απομεινάρια από έλαια ή επιστρώσεις υλικών. Τώρα ο φούρνος σου είναι έτοιμος να ψήσεις τις αγαπημένες σου πίτσες ή όποια άλλη παρασκευή εσύ θέλεις.

Καθημερινή χρήση - Ψήσιμο Πίτσας

Τροφοδότησε το φούρνο σου με το κατάλληλο καύσιμο και άναψε τον στη μέγιστη ισχύ.

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά τηςαυθεντικής ναπολιτάνικης πίτσας είναι ότι πρέπει να ψηθεί γρήγορα σε θερμοκρασία 400-450οC. Για να μπορείς να έχεις τον έλεγχο, μέτρησε τη θερμοκρασία του θαλάμου αλλά και της πέτρας ψησίματος με το ειδικό θερμόμετρουπέρυθρων της Ooni και βεβαιώσου ότι έχει επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία (άνω των 380ο C). Μετά από 15 λεπτά ο φούρνος σου είναι έτοιμος για χρήση. Μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτό το διάστημα για να προετοιμάσεις την πίτσα σου. Επέλεξε ανάμεσα στα 3είδη φτυαριών πίτσας που διαθέτει η Ooni αυτό που θεωρείς ιδανικό για εσένα, για να μπορείς να τοποθετείς την πίτσα σου στον φούρνο ή να την αφαιρείς από αυτόν με ευκολία και ασφάλεια.

Η αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα πρέπει να ψήνεται μέσα σε 60’’-90’’, γυρίζοντάς την μόνο μία φορά μέσα στο φούρνο μας περίπου στο μισό αυτού του χρόνου. Σου είναι λοιπόν απαραίτητο ένα φτυάριγυρίσματος πίτσας Ooni, καθώς διαθέτει μακρύ λαιμό για να μην καίγεσαι και κατάλληλο σχήμα που κάνει το γύρισμα της πίτσας πανεύκολο. Όταν η πίτσα σου είναι έτοιμη για σερβίρισμα, μπορείς να την κόψεις σε κομμάτια χρησιμοποιώντας τη ρόδα κοπής ή τη mezzaluna της Ooni για τέλειο αποτέλεσμα στην εμφάνιση.

 

Καθημερινή χρήση - Άλλες Παρασκευές

Η συσκευή που μόλις απέκτησες είναι πολλά παραπάνω από ένας απλός φούρνος πίτσας. Στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει όλα όσα κάνει ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος όπως αυτός που είχε η γιαγιά μας για να ψήνει το ψωμί ή το φαγητό της οικογένειας. Μη διστάσεις λοιπόν να μαγειρέψεις το κρέας σου, το κοτόπουλο ή τα λαχανικά σου, χρησιμοποιώντας τα ειδικά μαντεμένια σκεύη της Ooni ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος θεωρείται κατάλληλο για τέτοιου είδους φούρνους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμάσαι ότι απαγορεύεται να μαγειρεύεις τροφές με υγρασία απευθείας επάνω στη πέτρινη πλάκα. Αυτό που πρέπει να προσέξεις όταν θέλεις να προετοιμάσεις ένα γεύμα στο φούρνο σου είναι η θερμοκρασία. Ξεκίνα ρυθμίζοντας τη μέγιστη για 15 λεπτά και έπειτα προσάρμοσέ την ανάλογα με το είδος τροφίμου που θες να μαγειρέψεις αλλά και με το επιθυμητό αποτέλεσμα ψησίματος.

TIP: Αν θες να ρίξεις γρήγορα τη θερμοκρασία στην πέτρα ψησίματος, τοποθέτησε ένα άδειο μαντεμένιο σκεύος, ώστε να απορροφήσει την περίσσεια θερμότητα.

 

Καθαρισμός του θαλάμου και της πέτρας ψησίματος

Όταν έχεις πια ολοκληρώσει το μαγείρεμα με τον φούρνο της Ooni, απενεργοποίησε τη συσκευή και άφησε τη για λίγη ώρα να κρυώσει. Μπορείς να καθαρίσεις την εξωτερική επιφάνεια του φούρνου σου χρησιμοποιώντας ένα ελαφρά νωπό ύφασμα ΜΟΝΟ όταν ο φούρνος έχει κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια να τον στεγνώσεις επιμελώς. Πριν την επόμενη χρήση καθάρισε τον θάλαμο με ένα μαλακό πανί ή μια πετσέτα, απομάκρυνε τυχόν υπολείμματα από καμένες τροφές και τρίψε την πέτρα ψησίματος χρησιμοποιώντας τη βούρτσα της Ooni που είναι ότι πρέπει για αυτή τη δουλειά. Εναλλακτικά, για να καθαρίσεις την πέτρα ψησίματος, μπορείς αφού τελειώσεις το μαγείρεμα, να την αναποδογυρίσεις μέσα στο θάλαμο του φούρνου και να αφήσεις την εναπομείνασα θερμότητα να της κάνει μια μίνι πυρόλυση. Καθαρισμός της πέτρας ψησίματος μπορεί να χρειαστεί και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, καθώς οι τροφές που πέφτουν πάνω της καίγονται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και ενδέχεται να δώσουν στο φαγητό μας δυσάρεστη γεύση αν δεν απομακρυνθούν εγκαίρως. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να μην εκθέτεις τον φούρνο σου ή την πέτρα ψησίματος στην υγρασία, ειδικά όταν αυτά είναι ζεστά. Το νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ στην καυτή πέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σε αυτήν ρωγμές ή ακόμα και σπάσιμο.

Προστασία και αποθήκευση

Οι φούρνοι της Ooni είναι φτιαγμένοι να αντέχουν στο χρόνο. Για να διατηρήσεις τον δικό σου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καλό είναι να τον προστατεύεις από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι οι καιρικές συνθήκες (δυνατός ήλιος, βροχή, αέρας) και η ρύπανση (σκόνη, γύρη, καυσαέριο). Μην ξεχνάς ότι όλα όσα παρασκευάζονται εκεί μέσα, καταναλώνονται από εσένα και την οικογένειά σου. Ο ιδανικότερος τρόπος να προστατέψεις τον φούρνο σου είναι να χρησιμοποιήσεις ένα από τα καλύμματα της Ooni. Έτσι, είτε βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, είτε τον έχεις αποθηκεύσει σε κάποιο σημείο εντός του σπιτιού, ο φούρνος σου παραμένει καθαρός και ασφαλής.

Τέλος, καθώς οι φούρνοι της Ooni είναι πλήρως φορητοί, το κάλυμμα αποτελεί και θήκη μεταφοράς τους για να τους παίρνεις μαζί σου όπου θέλεις.

 

Τώρα που έμαθες όλα τα μυστικά των φούρνων της Ooni, μην καθυστερείς άλλο….

3, 2, 1 GO!

Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μας τις “Ooni εμπειρίες σου”, ανεβάζοντας τα δικά σου post & stories κάνοντας tag τους λογαριασμούς μας στο Facebook , Instagram, TikTok.