Το φαγητό έπαψε να τρώγεται ωμό χιλιάδες χρόνια πριν, όταν ο άνθρωπος τιθάσευσε την φωτιά. Εκμεταλλευόμενος λοιπόν την φωτιά από τα ξύλα έψηνε το ωμό κρέας το οποίο γινόταν πιο εύγευστο και πιο εύπεπτο!

Από τότε μέχρι και σήμερα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά το ψήσιμο στη φωτιά παραμένει μία διαδικασία η οποία πέρα από το γευστικό αποτέλεσμα που δίνει στο φαγητό σου έχει γίνει και λόγος συνάθροισης της οικογένειας και των φίλων για να φάνε και να διασκεδάσουν. Σε πολλούς υπάρχει η ανησυχία αν το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι υγιές ή όχι.

Από ιατρικής απόψεως, το ψήσιμο είναι ένας πολύ υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, διότι περιέχει λιγοστό πρόσθετο λίπος και επιτρέπει στο κρέας να «στεγνώνει» από το δικό του – χώρια που δεν εμπεριέχει τηγάνισμα...

Το ψήσιμο στα κάρβουνα παύει να είναι υγιές όταν ΔΕΝ αφήνεις τα αναμμένα κάρβουνα σου να ανάψουν καλά και να χωνέψουν. Τα μισο-αναμμένα κάρβουνα, με χρώμα μαύρο ή γκριζο-μαύρο εκλύουν μονοξείδιο του άνθρακα και πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα τα κάρβουνα που έχουν σκεπαστεί με μία γκρι/ λευκή πάχνη είναι πλέον μία καλά χωνεμένη θράκα έτοιμη να αναλάβει δράση! Η καύση των κάρβουνων που δεν βγάζουν λευκό καπνό και φλόγα, πλέον είναι τέλεια και δεν εκλύεται καμία επικίνδυνη ένωση.

Οπότε η μόνη συμβουλή που χρειάζεται να ακολουθήσεις για να έχεις πάντα ένα υγιές, ασφαλές και γευστικό αποτέλεσμα είναι η λογική σκέψη, η υπομονή και ο πειραματισμός!

Τώρα που έμαθες ότι το ψήσιμο στα κάρβουνα μπορεί να είναι 100% ασφαλές, πάτα εδώ, για να διαλέξεις την επόμενη σου ψησταριά κάρβουνου!