Το κοτόπουλο είναι ένα είδος κρέατος που δύσκολα λείπει από την ελληνική διατροφή. Στο φούρνο με πατάτες, παϊδάκια στα κάρβουνα, μπουτάκια ψητά για πάρτι, ψητό στήθος για δίαιτα, φιλετάκια στη κατσαρόλα και τόσες άλλες εκδοχές του που υπάρχουν.

Σε ποιον δεν αρέσει ένα σουβλιστό κοτόπουλο που είναι ζουμερό μέσα αλλά και με τραγανή πέτσα; Λίγοι νομίζω θα πουν όχι. Τι χρειάζεται λοιπόν για το φαγητό αυτό; Ένα ολόκληρο κοτόπουλο και μία σούβλα στη ψησταριά σου.

Πως όμως θα περάσεις σωστά το κοτόπουλο στη σούβλα για να μείνει σταθερό καθώς γυρίζει αλλά και να ψηθεί ομοιόμορφα; Η απάντηση είναι απλή. Θα πρέπει να το δέσεις με λίγο σπάγκο. Παραδοσιακά το κοτόπουλο δένεται πολύ σφικτά με τις φτερούγες και τα μπούτια του να ακουμπούν επάνω στο σώμα του. Η τεχνική αυτή δουλεύει πολύ καλά εδώ και χρόνια αλλά έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Δεν επιτρέπει στο εσωτερικό των φτερούγων και των μπουτιών να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό όσο και το υπόλοιπο κοτόπουλο.

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και ετοίμασε το κοτόπουλο σου σαν επαγγελματίας αλλά με έναν εναλλακτικό τρόπο για να περαστεί στη σούβλα!

1. Ακούμπησε το κοτόπουλο πάνω σε ένα ξύλο κοπής με την πλάτη προς τα κάτω και τα πόδια του προς τα επάνω.


2. Πέρασε ένα κομμάτι σπάγκου κάτω από την πλάτη του κοτόπουλου, ανάμεσα στις φτερούγες του και τα μπούτια.

3. Τράβηξε και τις δύο άκρες του σπάγκου κάτω από τις φτερούγες προς τα έξω.


4. Σταύρωσε το σπάγκο πάνω από το στήθος του κοτόπουλου, προσέχοντας να έχεις "ασφαλίσει" το δέρμα του.


5. Φέρε τις άκρες του σπάγκου πίσω προς το μέρος σου και "τρέξε" το σπάγκο και από τις δύο πλευρές του στήθους πάνω από τις φτερούγες και τα μπούτια.

6. Σταύρωσε το σπάγκο σφικτά κάτω από το "καράβι" του κοτόπουλου.

7. Πέρασε το σπάγκο γύρω από τα πόδια του κοτόπουλου, σταύρωσε και σφίξε. Τα μπούτια θα πρέπει να "πετάγονται λίγο προς τα έξω.

 

8. Γύρισε το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά να ακουμπάει στη κοιλιά του και δέσε τον σπάγκο με έναν κόμπο στην ουρά του. Κόψε τις άκρες.

9. Πέρασε τη σούβλα και είσαι έτοιμος!

Καλή επιτυχία!

Πηγή: www.chefsteps.com