Το τσιγάρισμα του κρέατος προσδίδει 100% επιπλέον γεύση και άρωμα στο φαγητό σου. Μόλις το κρέας ακουμπήσει επάνω σε ένα καυτό τηγάνι, αμέσως η εξωτερική του επιφάνεια αρχίζει να καραμελώνει. Πρακτικά όταν τσιγαρίσεις το κρέας σου πριν το βάλεις στο στιφάδο σου ή στο φαγητό της κατσαρόλας, θα το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό!

Πολλοί θεωρούν ότι το τσιγάρισμα είναι ανούσιο και χρονοβόρο στάδιο κάποιων συνταγών, αφού δεν μαγειρεύει το φαγητό ούτε θωρακίζει –όπως πολλοί πιστεύουν- τα υγρά του. Το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί επιπλέον γεύση! Για να γίνει πιο κατανοητό το αποτέλεσμα που προσφέρει το τσιγάρισμα φαντάσου να ψήνεις μία μπριζόλα σε χαμηλή φωτιά -ουσιαστικά δηλαδή σαν να τη βράζεις- πριν τη φας. Τώρα σύγκρινε την με μια μπριζόλα που έχει ψηθεί σωστά και γρήγορα σε υψηλή φωτιά δημιουργώντας αυτή τη χαρακτηριστική κρούστα που μάλλον δίνει όλη τη νοστιμιά. Αν πιστεύεις ότι η δεύτερη είναι αυτή που θα διάλεγες για να φας, τότε μάλλον δεν χρειάζεται κανένα άλλο επιχείρημα για να πειστείς ότι το τσιγάρισμα του κρέατος είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα του φαγητού σου.

Εάν λοιπόν αποφασίσεις να τσιγαρίσεις το κρέας σου, διάβασε τις παρακάτω χρήσιμες και απλές συμβουλές για να το κάνεις σωστά:

1. Σιγουρέψου ότι το τηγάνι σου έχει κάψει! Η υψηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη για να δημιουργήσεις αυτό το καραμέλωμα της εξωτερικής επιφάνειας του κρέατος. Απέφυγε τα αντικολλητικά τηγάνια και προτίμησε ένα τηγάνι από μαντέμι ή ανοξείδωτο χάλυβα. Πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και άφησε το τηγάνι επάνω στο μάτι.

2. Όσο το τηγάνι ζεσταίνεται, στέγνωσε το κρέας σου ταμποναριστά με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Όταν το λάδι αρχίσει να καίει και ελαφρώς να καπνίζει πρόσθεσε το κρέας.


3. Χρησιμοποίησε λίγο λάδι! Το λάδι που χρειάζεσαι είναι τόσο ώστε να δημιουργήσεις μία πολύ λεπτή στρώση σε όλο το τηγάνι. Δεν χρειάζεται να βάλεις περισσότερη ποσότητα.


4. Μην παραγεμίζεις το τηγάνι! Εάν θέλεις να τσιγαρίσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος χρησιμοποίησε ένα τηγάνι αρκετά μεγάλο για να το χωρέσει χωρίς να στριμώχνεται. Εάν τσιγαρίζεις μικρά κομμάτια άφησε λίγα εκατοστά κενό μεταξύ τους και μην τα κολλάς για να έχουν ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.


5. Μην βιάζεσαι! Είναι σίγουρο ότι θα μπεις στον πειρασμό να σηκώνεις κάθε τόσο το κρέας από το τηγάνι για να το «ελέγξεις»… Προσπάθησε να συγκρατηθείς και να μην το κάνεις. Το σωστό τσιγάρισμα απαιτεί συνεχή επαφή με το τηγάνι για λίγα λεπτά. Μόλις το κρέας έχει τσιγαριστεί δεν θα χρειαστεί να το «ξεκολλήσεις» εσύ από το τηγάνι αλλά θα μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς καμία δυσκολία. Για να το ελέγξεις, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κουνήσεις το τηγάνι σου. Εάν μετακινηθεί το κρέας είναι έτοιμο και μπορείς να το γυρίσεις από την άλλη πλευρά.


6. Αυτό ήταν όλο! Τώρα μπορείς να συνεχίσεις το μαγείρεμα σου ανάλογα με τη συνταγή.


Πηγή: https://www.thekitchn.com/how-to-sear-meat-47333