1. Κάνε τον κρεοπώλη φίλο σου.

Επίλεξε ένα κρεοπωλείο και γίνε αυτό που λέμε τακτικός πελάτης. Γνωρίσου με τον άνθρωπο που σε προμηθεύει με την πρώτη ύλη του φαγητού σου και το σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσεις! Ένα καλό κομμάτι κρέας είναι πάνω από το 50% της επιτυχίας του φαγητού σου.

2. Αναζήτησε το λίπος.

Μην τρομάζεις, εννοώ απλώς διάλεξε εκείνα τα κομμάτια κρέατος που έχουν μαρμαρική υφή – εκείνες τις λεπτές άσπρες γραμμές που φαίνονται στο ωμό κομμάτι. Η όψη αυτή είναι ένδειξη ότι το κομμάτι θα είναι ζουμερό και γευστικό.

3. Φέρε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου.

Βγάλτε το κρέας σου από το ψυγείο 20’ πριν το ψήσεις για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγεις ένα ανομοιόμορφο ψήσιμο και την απότομη συρρίκνωση του κρέατος.

4. Μαρίναρε το ψητό σου.

Το μαρινάρισμα κάνει πολλά περισσότερα από το να εμπλουτίσει το φαγητό με έξτρα άρωμα και γεύση! Αποτρέπει το σχηματισμό δυνητικά καρκινογόνων ετεροκυκλικών αμινών (HCAs), οι οποίες σχηματίζονται κατά το ψήσιμο φαγητού με μυϊκό ιστό (πουλερικά, κόκκινο κρέας και ψάρια). Σύμφωνα μάλιστα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), το μαρινάρισμα μπορεί να μειώσει το σχηματισμό HCA από 92% έως 99%. Προσθέστε λοιπόν στα κρεατικά και ψάρια σου λάδι & αρωματικά χόρτα ή μπαχαρικά, όπως για παράδειγμα δεντρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι και ψήσε άφοβα!

5. Έχε κοντά σου τα απαραίτητα.

Για να ψήσεις δε χρειάζεται να έχεις εργαλειοθήκη… Τα μόνα εργαλεία που θα χρειαστείς είναι μια ψησταριά, μία λαβίδα που σε βολεύει και μια βούρτσα για το καθάρισμα.

6. Άφησε το να κάψει.

Πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο, προθέρμανε το γκριλ σου 15 έως 25 λεπτά! Περίμενε να πιάσει θερμοκρασία 200°C+++ πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο σου. Μία σχάρα καλά προθερμασμένη κάνει το τέλειο τσιγάρισμα στο κρέας σου, διατηρώντας το εσωτερικό υγρό και βοηθώντας στην αποφυγή του κολλήματος. Επιπλέον ακουμπώντας το κρέας σου σε μία σχάρα με πολύ υψηλή θερμοκρασία, βελτιώνεις τη γεύση του ψητού σου μέσα από την καραμελοποίηση των υγρών του κρέατος!

7. Μην γυρίζεις συνέχεια το κρέας.

Άφησε το κρέας σου να δημιουργήσει μία κρούστα πριν το γυρίσεις. Όταν το κρέας σου είναι έτοιμο σου μιλάει… Σου επιτρέπει να το γυρίσεις χωρίς να αφήσεις κανένα σημάδι του πάνω στη σχάρα.

8. Μην το παραψήνεις.

Το πώς θέλει κανείς να φάει το ψητό του κρέας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Άλλοι το θέλουν σχεδόν ωμό και άλλοι σχεδόν καμένο. Σε κάθε περίπτωση να έχεις στο νου σου ότι είναι πάντα πιο εύκολο να βάλεις το κρέας σας πίσω στην ψησταριά για λίγα λεπτά ακόμα εάν σου βγήκε λιγότερο ψημένο από ότι θα ήθελες, παρά το αντίθετο… Αν πραγματικά θέλεις να αναβαθμίσεις το ψήσιμο σου, εγώ σου προτείνω να προμηθευτείς ένα θερμόμετρο μαγειρικής.

9. Άφησε το για το τέλος.

Τις μαρινάδες ή σάλτσες με βάση τη ντομάτα ή τη ζάχαρη θα πρέπει να τις βάζεις στα ψητά σου τα τελευταία 10-15' πριν τελειώσει το ψήσιμο του φαγητού σου. Η ζάχαρη έχει την τάση να καραμελώνει ή ακόμα και να καίγεται εάν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, πικρίζοντας τελικά το ψητό σου!

10. Άφησε το να ξεκουραστεί.

Βγάλε το κρέας σου από τη ψησταριά και άφησε το να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 5’ πριν το κόψεις. Όσο πιο μεγάλο είναι το κομμάτι του κρέατος, τόσο πιο πολύ ώρα χρειάζεται ξεκούραση. Με τον τρόπο αυτό δίνεις την ευκαιρία στους χυμούς του κρέατος να ηρεμήσουν και να παραμείνουν στο κρέας.