Έχεις μόλις χαλαρώσει μπροστά στον καναπέ του σπιτιού σου και ετοιμάζεσαι να δεις ταινία παρέα με όλη την οικογένεια, όταν νιώθεις την κοιλιά σου να γουργουρίζει. Ποιο είναι το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό;

Μα τι άλλο από μια λαχταριστή, Ναπολιτάνικη πίτσα!!


Ας δούμε όμως πως έφτασε αυτό το τόσο απλό, αλλά τόσο ξεχωριστό φαγητό στο δικό μας πιάτο. Πολλοί υποστηρίζουν πως η πίτσα υπήρχε ήδη από την νεολιθική εποχή! Άλλοι λένε πως τις πρώτες αναφορές τις βρίσκουμε στην Αρχαία Ελλάδα, τους Πέρσες ή την αρχαία Αίγυπτο. Όπως και να έχει, η πίτσα έχει καθιερωθεί ως ένα αμιγώς Ιταλικό φαγητό και η αυθεντική συνταγή της προέρχεται από τη Νάπολη. Η αρχική εκδοχή της, φαίνεται να ήταν minimal, καθώς πριν τον 16ο αιώνα αναφέρεται ως ένας απλός δίσκος ψωμιού. Όταν οι εξερευνητές έφεραν στην Ευρώπη τις ντομάτες από το Περού, οι Ευρωπαίοι τις θεωρούσαν δηλητηριώδεις και δεν τις κατανάλωναν, μέχρι που ο φτωχότερος πληθυσμός της Νάπολης άρχισε να τις αλείφει πάνω στο ψωμί του. Σύντομα, το πιάτο αυτό έγινε δημοφιλές και περιζήτητο. Οι πρώτες πιτσαρίες εμφανίστηκαν στη Νάπολη κατά τον 18ο αιώνα και μετά τα μέσα του 20ου αιώνα η πίτσα διαδόθηκε και εκτός συνόρων.


Tα βασικά χαρακτηριστικά της αυθεντικής Ναπολιτάνικης πίτσας είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αρχικά, η βασική συνταγή ζύμης που είναι απλή και συνήθως χωρίς λιπαρές ουσίες. Οι Nαπολετάνοι Pizzaioli ετοιμάζουν τη ζύμη σε ξύλινη σκάφη και την αφήνουν να ωριμάσει έως και πέντε 24ωρα, ώστε το ζυμάρι να αποκτήσει έντονα όξινη γεύση αλλά και τις χαρακτηριστικές φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο. Απλώνουν τη ζύμη με το χέρι, με ειδική τεχνική πετυχαίνοντας ένα λεπτό κέντρο και το cornicione, δηλαδή την υπερυψωμένη, περιμετρική κόρα που συγκρατεί τα υλικά γαρνιρίσματος και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ναπολιτάνικης Πίτσας.

Τελευταίο γνώρισμά της είναι τα λιγοστά υλικά για γαρνίρισμα που στη original εκδοχή της περιλαμβάνουν τη σάλτσα ντομάτας, τη mozzarella, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τον φρεσκοκομένο βασιλικό, τη γνωστή σε όλους μας Margherita.


Το μυστικό της επιτυχίας όμως βρίσκεται στο ψήσιμο! Η ζύμη πρέπει να ψηθεί σε ελάχιστο χρόνο, για 60-90 δευτερόλεπτα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο (400οC - 500οC) και δη ξυλόφουρνο, ώστε να αφήνει μια γεύση ψημένου αλλά να παραμένει μαλακή και υγρή στο κέντρο. Πόσοι όμως από εμάς έχουμε την πολυτέλεια ενός ξυλόφουρνου στο σπίτι μας;


Η απάντηση είναι ΟΛΟΙ μας!!!  Η Αγγλική μάρκα Ooni, μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε αυθεντική γεύση Ναπολετάνικης πίτσας με τους νέους φούρνους της που μέσα σε 15 λεπτά αναπτύσσουν θερμοκρασία έως και 500οC, χαρίζοντας στο φαγητό μας το ψήσιμο του παραδοσιακού ξυλόφουρνου. Στο σπίτι με την παρέα μας, στο εξοχικό, στις εξορμήσεις με την οικογένεια ή όπου αλλού βρισκόμαστε οι πανάλαφροι και πλήρως φορητοί φούρνοι της, μπορούν να μας εγγυηθούν ότι η πίτσα μας θα έχει την αυθεντική Ναπολετάνικη γεύση που όλοι ξέρουμε σε μόλις 60’’.

Αν θες κι εσύ να κάνεις τα γαστρονομικά σου ταξίδια στη Νάπολη, τώρα μπορείς να προμηθευτείς έναν φούρνο της Ooni πατώντας εδώ !!