Αποφάσισες να γίνεις ένας μικρός – ή μεγάλος pizzaiolo στην κουζίνα σου και ξεκίνησες να πειραματίζεσαι με τη δημιουργία πίτσας. Αγόρασες τα υλικά της αρεσκείας σου, έφτιαξες τη ζύμη και την έψησες στο καινούριο σου pizza stone… το αποτέλεσμα λογικά σε δικαίωσε και ακόμα κι αν δεν είχες το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα με την πρώτη δοκιμή μόνο και μόνο η ευχαρίστηση της δημιουργίας αλλά και η γνώση των αγνών υλικών που μόλις κατανάλωσες σίγουρα σε γεμίζει με χαρά! Το μόνο αρνητικό της όλης προσπάθειας είναι τα σημάδια που πιθανόν εμφανίστηκαν στο μέχρι πρότινος πεντακάθαρο Pizza stone σου…

Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά μια πέτρινη πλάκα ψησίματος έχουν σίγουρα αναρωτηθεί αν η «βρώμικη» αυτή επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά ή απλώς θα πρέπει να πεταχτεί… Η απάντηση εδώ είναι πολύ απλή: φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι πλάκες ψησίματος είναι φτιαγμένες ουσιαστικά από πηλό – κεραμικό υλικό (cordierite) – και διατηρούν όλες τις φυσικές ιδιότητες μίας πέτρας. Έχουν δηλαδή πόρους και θερμικές ιδιότητες. Στην πράξη αυτό που κάνει η πλάκα είναι να απορροφά την υγρασία της ζύμης κατά το ψήσιμο και να της δίνει αυτή την υπέροχη ξεροψημένη όψη και γεύση! Η πορώδης ιδιότητα αυτή όμως έχει και τα αρνητικά της… οτιδήποτε ακουμπήσει την επιφάνεια της απορροφάται.


Αυτός είναι και ο λόγος που μετά τη χρήση είναι πολύ πιθανό να δεις μαύρα σημάδια επάνω της. Τα σημάδια αυτά προέρχονται από τη σάλτσα ή το τυρί ή το λάδι, που ξεγλίστρησε από την ζύμη και απλώθηκε επάνω στην πλάκα.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η πλάκα σου θα είναι  πλέον έτσι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η χρησιμοποιημένη όψη της απλώς μαρτυρά το αυτονόητο… ότι τη χρησιμοποιείς και την απολαμβάνεις! Το pizza stone «εργάζεται» σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έτσι δεν έχεις κανένα λόγο να φοβάσαι για τυχόν μικρόβια που μπορεί να έχουν φυλακιστεί σε αυτό. Τα πάντα σκοτώνονται πριν καν ακουμπήσεις επάνω τη ζύμη σου – με δεδομένο ότι τη χρησιμοποιείς σωστά δηλαδή την αφήνεις να προθερμανθεί μαζί με την ψησταριά σου και την αφήνεις σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου 10’. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που μπορείς να ακολουθείς κάθε φορά προκειμένου να διατηρείς το pizza stone σε καλή κατάσταση:

1. Άφησε το pizza stone σου να κρυώσει εντελώς μέσα στη ψησταριά σου. Μην ξεχνάς ότι οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας μπορούν να το σπάσουν. Αν λοιπόν από τους +200°C που έχει μέσα στη ψησταριά, το βγάλεις και το ακουμπήσεις σε έναν μαρμάρινο για παράδειγμα πάγκο, το πιο πιθανό είναι να ανοίξει η πλάκα στα δύο.


2. Μόλις κρυώσει εντελώς ξύσε την επιφάνεια του με μία σπάτουλα ή μία ξύστρα για κεραμικές επιφάνειες που έχεις στην κουζίνας σου. Αυτό είναι απαραίτητο μόνο εάν έχουν πέσει μεγάλα κομμάτια από τα υλικά που χρησιμοποίησες και έχουν καεί.


3. Καθάρισε το με ένα καθαρό πανί για να απομακρύνεις τα υπολείμματα των φαγητών που έχουν μείνει επάνω του μετά το ξύσιμο.


4. Κάθε φορά που τη χρησιμοποιείς γύριζε την ανάποδα. Με τον τρόπο αυτό κάθε φορά η μια επιφάνεια θα έρχεται σε κοντινή επαφή με τη θερμότητα του καυστήρα και άρα θα αναπτύσσει ακόμα μεγαλύτερη θερμοκρασία. Φαντάσου ότι θα κάνεις λοιπόν μία μίνι πυρόλυση στο Pizza stone σου κάθε φορά που μαγειρεύεις χωρίς κανένα κόπο.

Στις οδηγίες πολλών Pizza stone θα δεις να αναγράφεται ότι μπορείς να τα πλύνεις με ζεστό σαπουνόνερο χωρίς να τα βυθίσεις όμως ποτέ σε νερό. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν το προτείνουμε αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να το αναφέρουμε σαν εναλλακτική… Εάν επιλέξεις να το κάνεις κι εσύ, να ξέρεις ότι σίγουρα δεν θα καταστρέψεις την πλάκα σου αλλά το πιο πιθανό είναι ότι την επόμενη, αν όχι τις επόμενες φορές που θα τη χρησιμοποιήσεις η πίτσα σου θα έχει μία επιπλέον γεύση, αυτή του σαπουνιού…!!! Μην ξεχνάς αυτό που είπαμε από την αρχή. Το υλικό είναι πορώδες και απορροφά οτιδήποτε «βρεθεί στο δρόμο του»! Για το λόγο αυτό και μόνο θα πρέπει να το σκεφτείς πολύ, πριν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο χημικό… Τέλος αν αποφασίσεις να βάλεις νερό επάνω στην πέτρα πίτσας, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με το ζέσταμα της πέτρας, γιατί εάν δεν είσαι 100% σίγουρος ότι έχει στεγνώσει εντελώς, η πέτρα μόλις τη ζεστάνεις θα σπάσει.

Τώρα που έμαθες λοιπόν όλα όσα χρειάζεσαι για την συντήρηση και τον καθαρισμό μίας πέτρας πίτσας, πάτα εδώ, για να διαλέξεις το δικό σου pizza stone αλλά και τα αξεσουάρ που χρειάζεσαι για να φτιάξεις την τέλεια πίτσα στην ψησταριά ή τον ηλεκτρικό σου φούρνο.