Η διαδικασία παρασκευής ζύμης για πίτσα, είναι μια διαδικασία που πολλοί απολαμβάνουν, ενώ άλλοι, όχι και τόσο. Οι περισσότεροι από εμάς πάντως φτιάχνουμε περισσότερη ζύμη απ’ όσο χρειαζόμαστε για να είμαστε σίγουροι ότι αν κάτι πάει στραβά, δεν θα μείνουμε νηστικοί. Τι κάνουμε όμως όταν όλα δουλέψουν ρολόι και τελικά μείνουμε με 3, 4, ή και 5 παραπανίσιες μπάλες ζύμης? Μάθε παρακάτω πως να καταψύξεις την επιπλέον ζύμη που έφτιαξες, αλλά και τρόπους να την αποψύξεις ώστε η γεύση της να παραμείνει αναλλοίωτη, όπως την ημέρα που την παρασκεύασες.


Βήμα 1: Πλάσε τη σε μπάλες

Μόλις η ζύμη που παρασκεύασες, κάνει ένα πρώτο φούσκωμα, ή διπλασιάσει τον όγκο της, είναι η κατάλληλη στιγμή για να την καταψύξεις. Χώρισέ την σε μπάλες ίσου μεγέθους χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά ακριβείας όπως η Ooni 2πλή Ηλεκτρονική Ζυγαριά Ακριβείας.

Βήμα 2: Συσκεύασέ την

Χρησιμοποίησε επανασφραγιζόμενες σακούλες τροφίμων ή δοχεία που κλείνουν καλά. Λάδωσε ελαφρά το εσωτερικό τους, ώστε να μην κολλήσει η ζύμη σου και βάλε την κάθε μπαλίτσα σε ξεχωριστό δοχείο. Σφράγισε τις σακούλες τροφίμων ή τα δοχεία με τα καπάκια τους και αποθήκευσε τα στην κατάψυξη.

Βήμα 3: Κατάψυξέ την

Η κατεψυγμένη σου ζύμη παραμένει κατάλληλη προς βρώση έως και 3 μήνες παραμονής στην κατάψυξη.

 

Βήμα 4: Απόψυξη

Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε τέσσερις εναλλακτικούς τρόπους απόψυξης.

1ος Τρόπος: Απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βγάλε τα δοχεία με τη ζύμη σου από την κατάψυξη 24 ώρες πριν τη μέρα που σκοπεύεις να φτιάξεις πίτσα και τοποθέτησέ τα στο ψυγείο για να ξεπαγώσουν όλη τη νύχτα. Βγάλε τα από το ψυγείο τουλάχιστον 6 ώρες πριν το προγραμματισμένο μαγείρεμα.

Όταν οι μπάλες της ζύμης σου έχουν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και διπλασιαστούν σε μέγεθος, είσαι έτοιμος να φτιάξεις πίτσα.

2ος Τρόπος: Απόψυξη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος στον πάγκο της κουζίνας σου. Βγάλε τα δοχεία με τη ζύμη σου από την κατάψυξη και τοποθέτησέ τα στον πάγκο σου το πρωί της ημέρας που σκοπεύεις να φτιάξεις πίτσα.

Όταν οι μπάλες ζύμης σου έχουν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και διπλασιαστούν σε μέγεθος, είσαι έτοιμος να φτιάξεις πίτσα.

3ος Τρόπος: Απόψυξη στον φούρνο μικροκυμάτων. Βγάλε τα δοχεία (που είναι κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων) με τη ζύμη σου από την κατάψυξη και τοποθέτησέ τα στο φούρνο μικροκυμάτων. Επίλεξε είτε τη ρύθμιση "Απόψυξη" ή, εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σου δεν διαθέτει τέτοια λειτουργία, τη χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση θερμότητας. Χρησιμοποιώντας σύντομα διαστήματα λειτουργίας του φούρνου (μέγιστο 10 δευτερόλεπτα), θα καταφέρεις να ξεπαγώσεις τη ζύμη σου χωρίς να την ψήσεις εξωτερικά.

4ος Τρόπος: Απόψυξη σε χλιαρό νερό. Βγάλε τα δοχεία με τη ζύμη σου από την κατάψυξη και τοποθέτησέ τα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος που έχεις προηγουμένως γεμίσει με χλιαρό νερό. Εάν χρησιμοποιείς Ooni Stack, βάλε ζεστό νερό στο κάτω δοχείο και τοποθετήστε το δοχείο με την παγωμένη ζύμη στο δοχείο ακριβώς από πάνω.

Όταν οι μπάλες ζύμης σου έχουν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και διπλασιαστούν σε μέγεθος, είσαι έτοιμος να φτιάξεις πίτσα.

Credits: www.ooni.com