Καλοκαίρι σημαίνει…ντομάτες, πολλέεες ντομάτες! Όλων των ειδών και ποικιλιών που ευδοκιμούν σχεδόν παντού στην ηλιόλουστη χώρα μας. Έχεις δοκιμάσει όμως ποτέ να φτιάξεις γκαλέτ (κάτι ανάμεσα σε πίτα ή τάρτα) με ντομάτες που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σε αφθονία;

Εδώ σου έχω μια συνταγή για gallete με ελαφρύ τυρί κρέμα, γραβιέρα και φυσικά ντομάτες, ψημένη στο Μαντεμένιο Στρογγυλό Τηγάνι Ooni και τον αγαπημένο σου ξυλόφουρνο Ooni Karu 16.

Τι θα χρειαστείς

1. Για τη ζύμη:

  • 313γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 12γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4γρ baking powder
  • 6γρ θαλασσινό αλάτι
  • 120ml παγωμένο νερό
  • 12γρ μηλόξιδο
  • 227γρ κρύο βούτυρο σε κύβους των 3 εκ
  • 28γρ ελαιόλαδο
  • Αλεύρι για το πασπάλισμα


2. Για τη γέμιση:

  • Φρέσκες ντομάτες και ντοματίνια κάθε λογής, κομμένα σε ροδέλες
  • Τυρί κρέμα της αρεσκείας σου 100γρ
  • Γραβιέρα Κρήτης 50γρ τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

 

3. Για την προετοιμασία και το ψήσιμο:

 

Πως να ετοιμάσεις τη ζύμη

  • Ανακάτεψε όλα τα στερεά σε ένα μεγάλο μπολ
  • Ανακάτεψε το νερό με το ξύδι σε ένα ποτήρι
  • Πρόσθεσε τα κομμάτια του βούτυρο στο μίγμα των στερεών και ανακάτεψε ελαφρά με το μίξερ μέχρι να σχηματιστούν κομμάτια.
  • Πρόσθεσε τη μισή ποσότητα νερού-ξυδιού και ανακάτεψε ελαφρά με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθεί.
  • Αν βλέπεις τη ζύμη στεγνή πρόσθεσε νερό/ξύδι, κουταλιά-κουταλιά (15-30 gr κάθε φορά) και ανακάτευε. Το μίγμα σου μπορεί να φαίνεται αρκετά στεγνό αλλά αν το πιέσεις ανάμεσα στα δάχτυλά σου δεν πρέπει να διαλύεται.
  • Τοποθέτησε τη ζύμη στον πάγκο σου και πλάσε την ώσπου θα ομογενοποιηθεί.
  • Άνοιξε την με τα δάκτυλα επάνω σε μεμβράνη σε δίσκο 20εκ, τύλιξε την με τη μεμβράνη και άφησε να ξεκουραστεί για πάνω από 1 ώρα στο ψυγείο (ιδανικά 12 ώρες).
  • Άναψε τον Ooni Karu σου με ξύλα ή κάρβουνα και προθέρμανέ τον σε υψηλή θερμοκρασία ώσπου να φτάσει η πέτρινη πλάκα τους 450-480°C. Άλειψε το μαντεμένιο τηγάνι σου με 2 κουταλιές της σούπας λάδι.
  • Άνοιξε τη ζύμη σου σε έναν μεγαλύτερο δίσκο 36 εκ, χρησιμοποιώντας πλάστη και αλευρωμένη επιφάνεια και τοποθέτησέ την μέσα στο Ooni στρογγυλό μαντεμένιο τηγάνι, ώστε να εξέχει περιμετρικά κατά περίπου 8 εκ.
  • Ξαναβάλε το τηγάνι με τη ζύμη στο ψυγείο ώσπου να έχεις έτοιμα όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακάτεψε το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει και άλειψε με αυτό τον πάτο της ζύμης μέσα στο σκεύος σου.
  • Πασπάλισε με την τριμμένη γραβιέρα πάνω από το τυρί κρέμα.
  • Στρώσε τις ντομάτες πάνω από τα τυριά και πασπάλισε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Δίπλωσε απαλά τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν περιμετρικά, αφήνοντας το κέντρο της gallete εκτεθειμένο, το πολύ κατά 15 εκ.
  • Όταν είσαι έτοιμος, βάλε το μαντεμένιο τηγάνι μέσα στον Karu σου και κλείσε την πόρτα. Σε 7-8 λεπτά, κάνε μια περιστροφή στο σκεύος και άφησε άλλα 7-8 λεπτά ώσπου να ροδίσει η ζύμη.
  • Βγάλε τη γκαλέτ από το φούρνο, πασπάλισε με λίγη ακόμα φρεσκοτριμμένη γραβιέρα και σέρβιρε αφού επιτρέψεις να κρυώσει ελαφρώς.

Βon appétit

Μην ξεχάσεις ότι με την ίδια ακριβώς ζύμη μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αγαπημένη σου αλμυρή γέμιση όπως κάποια με πιπεριές, κολοκυθάκια ή κρεμμύδια, αλλά και γλυκές παρασκευές με κρέμες, φρούτα και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σου.


TIPS

1. Στους Ooni φούρνους πίτσας με καυστήρα υγραερίου θα χρειαστεί να σβήσεις τον καυστήρα. Η θερμότητα που υπάρχει στο θάλαμο είναι ικανή να σου δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2. Στους Ooni Koda 12Ooni Koda 16, που δεν έχουν πόρτα, μπορεί να χρειαστεί να ψήσεις 1-2 λεπτά περισσότερο.

Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μας την γκαλέτ σου, ανεβάζοντας τα δικά σου reels & stories κάνοντας tag τους λογαριασμούς μας σε FB IG και TikTok.

Credits: www.ooni.com