Αν κάτι υπάρχει άφθονο αυτή την εποχή του χρόνου, αυτό είναι οι φράουλες. Ζουμερές, γευστικές και μυρωδάτες, μοιάζουν να αποπλανούν τις αισθήσεις μας και να μας κάνουν και πάλι παιδιά. Πως συνδυάζονται όμως τα αφράτα αυτά φρούτα με μια ζύμη, αλλά και ένα μαντεμένιο σκεύος; Γι’ αυτό, σου έχω βρει μια ιδιαίτερη, αλλά υπέροχη συνταγή, που ψήνεται στο μαντέμι και θα κάνει τους γευστικούς σου κάλυκες να ενεργοποιηθούν! Θα δεις ότι το ίδιο φρούτο μπορεί να αποκτήσει άλλη διάσταση αν το συνδυάσεις με κάτι νέο και πρωτόγνωρο. Το αναποδογυριστό κέικ φράουλα με σουμάκ που ψήνεται σε μαντεμένιο σκεύος, είναι ένας ακόμα τρόπος να απολαύσεις τις λατρεμένες φράουλες της άνοιξης, σε έναν μοναδικό συνδυασμό που λίγοι από εμάς θεωρούμε οικείο.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις:

1. Τι είναι το Σουμάκ, που χρησιμοποιείται και τα οφέλη του για την υγεία μας.

2. Πως διαφοροποιεί το μαγείρεμα, η χρήση ενός μαντεμένιο σκεύος, έναντι οποιουδήποτε άλλου σκεύους.

3. Συνταγή αναποδογυριστού κέικ φράουλα με σουμάκ στο μαντέμι.

1. Τι είναι το «Σουμάκ» από τη Μέση Ανατολή.

Αν ακούς την ονομασία σουμάκ για πρώτη φορά, μάντεψε! Κι εγώ το ίδιο! Μέχρι πριν από λίγο καιρό δηλαδή, όταν σε ατελείωτο σκρολάρισμα στο IG έπεσα επάνω στο βίντεο ενός πολύ γνωστού ζαχαροπλάστη από το εξωτερικό. Είχε φτιάξει ένα απίστευτα λαχταριστό κέικ με καραμελωμένες φράουλες και στη ζύμη είχε προσθέσει αυτή την κοκκινωπή σκόνη που πάσχιζα να καταλάβω τι ήταν. Ως άλλος Ηρακλής Πουαρώ, λοιπόν, ανακάλυψα ότι η κόκκινη πούδρα ήταν το πολύ δημοφιλές μπαχαρικό «σουμάκ» που ευδοκιμεί σε εύκρατο κλίμα και χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον διάβασα ότι το σουμάκ είναι πολύ γνωστό από την αρχαιότητα και κανείς βρίσκει αναφορές σε αυτό ακόμα και σε ελληνικά αρχαία κείμενα! Στην ουσία, το σουμάκ προέρχεται από το ανθοφόρο φυτό rhus (ρους), έναν θάμνο με κόκκινους καρπούς, που είναι τοξικοί και δεν τρώγονται. Η αποξηραμένη σάρκα τους πάντως, είναι βρώσιμη και χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή για να αρωματίσει κυρίως παρασκευές με ψάρι και κοτόπουλο, στο κεμπάμπ, αλλά και σε σαλάτες όπως η ταμπουλέ, η μελιτζανοσαλάτα και το χούμους. Κι αυτό οφείλεται στην ελαφρώς πικρή και όξινη γεύση του που συχνά υποκαθιστά το λεμόνι και το ξύδι. Αυτό όμως που με άφησε άναυδο ήταν η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση του, αλλά και τα οφέλη που αποκομίζουν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 από την κατανάλωσή του, καθώς το σουμάκ αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό.

1. Γιατί μαντέμι!

Γιατί όμως να χρησιμοποιήσεις μαντεμένιο σκεύος για την παρασκευή του? Θα μπορούσα να σου μιλάω για ώρες για τα πλεονεκτήματα του μαντεμιού, καθώς και για τις εναλλακτικές χρήσεις του. Επειδή όμως εδώ έχουμε να διαχειριστούμε ένα κέικ, θα ξεκινήσω με το νούμερο ένα πλεονέκτημα μου που είναι η αντικολλητική του επιφάνεια. Και όλοι ξέρουμε πόσο εκνευριστικό είναι να πετάμε το μισό κέικ, που έχει κολλήσει μέσα στο ταψάκι. Επίσης, τα φρούτα και ιδιαίτερα οι φράουλες είναι ένα υλικό που εύκολα μπορεί να αποκολληθεί από τις παρασκευές μας -ειδικά όταν δεν είναι ενσωματωμένο μέσα στη ζύμη, αλλά βρίσκεται πάνω ή κάτω από αυτήν- εξαιτίας της υγρασίας που περιέχει. Το μαντέμι διαθέτει μια φυσική ιδιότητα να μην κολλάει και σου εξασφαλίζει ότι η στρώση από φράουλες στο κέικ σου θα είναι ακριβώς εκεί που πρέπει όταν θα το αφαιρέσεις από το σκεύος. Επιπλέον, το μαγείρεμα στο μαντέμι είναι ιδιαίτερα υγιεινό, καθώς το ίδιο το σκεύος δεν διαθέτει κάποια επίστρωση από τοξικά, συνθετικά υλικά, αλλά την επίστρωση της φυσικής καρύκευσης που του κάνεις ό ίδιος. Τέλος, τα μαντεμένια σκεύη απορροφούν τη θερμότητα και την κατανέμουν εξίσου στην επιφάνειά τους, ώστε να έχεις πάντα ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα ψησίματος που δεν πετυχαίνεις εύκολα με σκεύη από άλλα υλικά.

2. Συνταγή αναποδογυριστού κέικ φράουλα, με σουμάκ στο μαντέμι.

Πιο εναλλακτικό κέικ φράουλας από αυτό που σου γράφω, δεν θα βρεις! Η φυσική οξύτητα της φράουλας, εξισορροπείται από την καραμέλα, για να ενισχυθεί αργότερα από το σουμάκ στη ζύμη του γλυκού. Πάμε να το φτιάξουμε!

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Μερίδες: 8

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα

Εξοπλισμός:

Μίξερ με κάδο ή Μίξερ χειρός (προαιρετικά) ή αυγοδάρτη

1 μπολ για τις φράουλες

1 μπολ για τη ζύμη του κέικ (αν χρησιμοποιήσεις μίξερ χειρός ή αυγοδάρτη)

1 maryse για το ανακάτεμα

1 Μαχαίρι γενικής χρήσης για το καθάρισμα και το ψιλόκομμα των φρούτων.

1 Μαντεμένιο σκεύος διαμέτρου 25cm, ή οποιοδήποτε στρογγυλό σκεύος.

1 Μέτριου μεγέθους κατσαρολάκι για την καραμέλα

1 Μαχαίρι γενικής χρήσης οδοντωτό για να κόψεις το γλυκό χωρίς να διαλυθεί.

Υλικά:

30 γραμμάρια βούτυρο για την επάλειψη του σκεύους

1 1/2 κιλό φράουλες, πλυμένες, χωρίς κοτσάνι και κομμένες στη μέση

1 3/4 φλιτζάνι τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη (σε ξεχωριστό δοχείο η κάθε ποσότητα)

1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

2 μεγάλα αυγά

3/4 φλιτζανιού γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σουμάκ

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι χοντρό

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 κουταλιές σούπας νερό

Εκτέλεση:

Tips:

Για το ψήσιμο του κέικ μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε σκεύος επιθυμείς. Απλά φρόντισε να στρώσεις αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα) στον πάτο ακριβώς μετά από την επάλειψη του σκεύους με βούτυρο.

Σουμάκ μπορείς να βρεις σε οποιοδήποτε κατάστημα με μπαχαρικά και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.

Αν προτιμάς, μπορείς να αντικαταστήσεις τις φράουλες με οποιοδήποτε φρούτο της αρεσκείας σου, όπως, ανανάς, ροδάκινα, ή αχλάδια, ανάλογα με την εποχή.

1ο Βήμα-Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180°C.

2ο Βήμα-Βουτύρωσε το μαντεμένιο σκεύος σου.

3ο Βήμα-Στρώσε στον πάτο του σκεύους τις φράουλες με την επίπεδη (κομμένη) πλευρά προς τα κάτω.

4ο Βήμα- Στο  κατσαρολάκι, ανακάτεψε ¾ φλιτζάνι ζάχαρη με 2 κουταλιές της σούπας νερό και βάλε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βράσε το μίγμα, ανακινώντας το τηγάνι αν χρειάζεται, μέχρι να σχηματιστεί μια κεχριμπαρένια καραμέλα και για περίπου 6 λεπτά. Αφαίρεσε από τη φωτιά και περίχυσε αμέσως τις φράουλες ομοιόμορφα, να πάει παντού η καραμέλα.

5ο Βήμα-Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, χτύπησε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το λάδι, το βούτυρο και τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε το γιαούρτι και χτύπησε μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό. Στη συνέχεια πρόσθεσε τη βανίλια και ανακάτεψε λίγο ακόμα.

6ο Βήμα-Πρόσθεσε το αλεύρι, το σουμάκ, το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ στο υπόλοιπο μίγμα και ανακάτεψε διπλώνοντας με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

7ο Βήμα-Περίχυσε το μίγμα του κέικ πάνω από τις καραμελωμένες φράουλες και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του κέικ και να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσεις στο κέντρο του κέικ.

8ο Βήμα-Άφησέ το να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά πέρασε τη μαρίζ ή ένα μαχαίρι εσωτερικά γύρω από τα τοιχώματα του κέικ. Τοποθέτησε ένα πιάτο πάνω από το μαντεμένιο σκεύος και αναποδογύρισε προσεκτικά να μη σου χυθεί το σιρόπι που έχει δημιουργηθεί.

9ο Βήμα-Άφησέ το να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια κόψε προσεκτικά σε οκτώ κομμάτια με το οδοντωτό μαχαίρι γενικής χρήσης και σέρβιρέ το ζεστό.

Καλή σου απόλαυση!

Πηγές:

https://www.mamapeinao.gr/soumak/ 

https://www.gastronomos.gr/syntages/symvoules/poy-tha-vro-soymak/57299/

https://www.wakeandjake.com/