Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις:

1. Τι είναι το Καζατιέλλο.

2. Πως να φτιάχνεις Ναπολιτάνικο Καζατιέλλο, σαν Ιταλός.


1. Τι είναι το Casatiello.

Το ναπολιτάνικο Καζατιέλλο, δεν είναι κάτι πολύ διαφορετικό από ένα αλμυρό ψωμί, σαν «τσουρέκι», γεμιστό με αλλαντικά και τυριά. Παραδοσιακά φτιάχνεται στη Νάπολη την ημέρα του Μ. Σαββάτου, για να γιορτάσουν την τελευταία μέρα της Σαρακοστής. Έχει σχήμα φωτοστέφανου και είναι διακοσμημένο με τα κλασσικά βραστά πασχαλινά αυγά και σταυρούς από ζύμη για να συμβολίζει τη νέα ζωή μετά από τα βιβλικά πάθη του Ιησού. Εκτός από τον βαρύ συμβολισμό του, το Casatiello, αποτελεί και ένα πραγματικά βαρύ γεύμα, καθώς παραδοσιακά παρασκευάζεται με ciccioli, κάτι σαν τη δική μας πηχτή δηλαδή. Ωστόσο, εγώ σου έχω βρει εναλλακτικές στο ποιο αλλαντικό να χρησιμοποιήσεις, ώστε να μη δυσκολευτείς να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσεις το τέλος της νηστείας?

2. Συνταγή Ναπολιτάνικου Καζατιέλλο, για το Πάσχα:

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια

Μερίδες: 15

Χρόνος Προετοιμασίας: 4 ώρες & 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα

Εξοπλισμός:

Φούρνος Πίτσας Ooni

Ψηφιακό Θερμόμετρο Υπέρυθρων- Ooni

Μίξερ με κάδο ή μίξερ χειρός (προαιρετικά)

1 Στρογγυλή φόρμα για κέικ

1 Πλάστη

1 Πινέλο σιλικόνης

1 μπολ μεσαίου μεγέθους

Αλουμινόχαρτο

1 καθαρή πετσέτα

Υλικά:

Για τη ζύμη

500 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί ή αλεύρι «00».

10 γραμμάρια φρέσκια μαγιά ή 4 γραμμάρια ενεργή ξηρή μαγιά

300 γραμμάρια νερό σε θερμοκρασία δωματίου

10 γραμμάρια ψιλό θαλασσινό αλάτι

10 γραμμάρια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

100 γραμμάρια λαρδί

5 γραμμάρια φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη γέμιση

100 γραμμάρια σαλάμι Νάπολι, κομμένο σε κύβους 1 εκατοστού

100 γραμμάρια ciccioli (ή πανσέτα ή γκουαντσάλε), κομμένο σε κύβους 1 εκατοστού

100 γραμμάρια προβολόνε, κομμένο σε κύβους 1 εκατοστού

50 γραμμάρια Parmigiano Reggiano, τριμμένο

50 γραμμάρια Pecorino Romano, τριμμένο

10 γραμμάρια φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

30 γραμμάρια λαρδί (λάδι ή βούτυρο)

4 βραστά αυγά, με το τσόφλι

1 κρόκο αυγού


Εκτέλεση:


1ο Βήμα-Στον κάδο του μίξερ πρόσθεσε το αλεύρι, το νερό και τη μαγιά. Τοποθέτησε τον γάντζο ζύμης και ξεκίνα να τα ανακατεύεις σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη σε μια ομοιόμορφη μάζα.

2ο Βήμα-Χωρίς να σταματήσεις το μίξερ, πρόσθεσε το αλάτι και το λάδι.

3ο Βήμα-Λίγη ώρα μετά, πρόσθεσε τα 100 γρ. λαρδί σε μικρές δόσεις, επιτρέποντας κάθε φορά στη ζύμη σου λίγο χρόνο ώστε να το απορροφήσει. Στο τέλος πρόσθεσε τα 10 γρ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και άφησέ το για λίγο να ομογενοποιηθεί.

4ο Βήμα-Μετά από περίπου 15 λεπτά ανάδευσης και όταν η ζύμη σου φαίνεται εντελώς λεία στο μάτι και μαλακή στην υφή, σχημάτισε μια μπάλα ζύμης, σκέπασε με μια πετσέτα και άφησέ τη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 40 έως 60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος.

5ο Βήμα-Όσο η ζύμη ξεκουράζεται, ανάμιξε σε ένα μπολ τους κύβους των τυριών και των αλλαντικών με το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

6ο Βήμα-Ζέστανε τα 30γρ. λαρδί στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 sec και άφησέ το στην άκρη.

7ο Βήμα-Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, χώρισε 50 γραμμάρια και χρησιμοποιώντας έναν πλάστη άνοιξε την υπόλοιπη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 70 x 50 εκατοστά.

8ο Βήμα-Άλειψε με ένα πινέλο σιλικόνης το εσωτερικό της φόρμας με το λαρδί (βούτυρο ή λάδι).

9ο Βήμα-Κάλυψε το ορθογώνιο της ζύμης με τη γέμιση αλλαντικών και τυριών μέχρι την άκρη του, αφήνοντας ένα περίγραμμα περίπου 5 εκατοστών. Στη συνέχεια, τύλιξε σφιχτά τη ζύμη σε ρολό, ξεκινώντας από τη μακριά άκρη.

10ο Βήμα-Τοποθέτησε το ρολό της ζύμης μέσα στη φόρμα κέικ, με την ένωση της ζύμης προς τα κάτω, ώστε να μη σου τρέξουν τα υλικά και ένωσε τις 2 άκρες της ζύμης, ώστε το ρολό να χωρέσει στη φόρμα.

11ο Βήμα-Κάλυψε τη φόρμα με τη ζύμη με μια πετσέτα και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει για επιπλέον 3-4 ώρες 

12ο Βήμα-Αφού η ζύμη σου φουσκώσει τοποθέτησε στην επιφάνειά της τα βραστά αυγά και με την ζύμη που είχες κρατήσει στην άκρη κάλυψε κάθε αυγό με ζύμη. Επιπλέον, φτιάξε μικρούς σταυρούς ή Χ, από ζύμη τοποθέτησε το πάνω από τη ζύμη στα αυγά και ενσωμάτωσέ το στο Καζατιέλλο.

13ο Βήμα-Χτύπα τον κρόκο ενός αυγού και άλειψε με αυτό την επιφάνεια του Καζατιέλλο.

14ο Βήμα-Προθέρμανε τον φούρνο πίτσας σου στους 180 με 200°C (θερμοκρασία πέτρας ψησίματος). Για μεγαλύτερη ακρίβεια, μέτρησε τη θερμοκρασία με το θερμόμετρο υπέρυθρων Οoni, που διαθέτει το κατάλληλο εύρος μέτρησης για τον φούρνο σου.

15ο Βήμα-Όταν ο φούρνος πίτσας Ooni, είναι έτοιμος, φούρνισε το Καζατιέλλο, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα από πάνω και άφησέ το πολύ για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάλε το από τον φούρνο και σκέπασέ το με το αλουμινόχαρτο, για να αποφύγεις να σου παραψηθεί η επιφάνειά του.

16ο Βήμα-Ψήσε το Casatiello για 50-60 λεπτά, φροντίζοντας να το περιστρέφεις κάθε 15 λεπτά ώστε να πετύχεις ομοιόμορφο περιμετρικό ψήσιμο.

16ο Βήμα-Αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο και ξαναβάλε το Casatiello στον φούρνο σου, ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.

17ο Βήμα-Όταν το Casatiello, έχει ψηθεί ομοιόμορφα παντού, αφαίρεσέ το από τον φούρνο και άφησέ το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 6 ώρες (ιδανικά 24 ώρες). Πριν το βγάλεις από τη φόρμα, κόψε το Casatiello σε φέτες (περίπου 15) και σέρβιρε.

Καλή σου όρεξη!