Ίσως το πιο comfort food το βράδυ της Aνάστασης στην Ελλάδα δεν είναι άλλο από τη μαγειρίτσα. Ένα πραγματικά νόστιμο φαγητό που παρασκευάζεται με απλό και παραδοσιακό τρόπο, φέρνοντας σε όλους μας αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια στο χωριό όπου η γιαγιά μας έφτιαχνε αυτό το παραδοσιακά Ελληνικό φαγητό! Πάμε να δούμε με απλά βήματα πως μπορείς να το φτιάξεις και εσύ.

Εξοπλισμός:

Κατ’ αρχάς από εξοπλισμό το πιο σημαντικό που θα χρειαστείς είναι

·         μία μεγάλη κατσαρόλα

Εγώ σου προτείνω το μαντεμένιο Dutch oven 5,9lt της Ολλανδικής εταιρείας The Windmill, το οποίο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε οποιαδήποτε πηγή θερμότητας. Από την επαγωγική, κεραμική, υγραερίου ή ακόμα και εμαγιέ εστία στην κουζίνα σου, μέχρι και μέσα στο τζάκι σου! Και εννοείται πως αυτή τη μαντεμένια γάστρα στο μέλλον θα τη χρησιμοποιήσεις για να μαγειρέψεις πραγματικά τα πάντα! Κλέφτικο, φασολάδα, ρεβυθάδα, γιουβέτσι, ή ότι άλλο βάλει ο νους σου!

Επίσης θα χρειαστείς:

·         ένα καλό μαχαίρι για να κόψεις τη συκωταριά αλλά και τα μαρούλια με τα μυρωδικά.

Εγώ σου προτείνω το αγαπημένο μου μαχαίρι του σεφ, που δεν είναι άλλο από το μαχαίρι σεφ 20cm από τη σειρά Classic της Wusthof.

·         ένα μεγάλο μπολ για το αυγόκομμα της μαγειρίτσας,

·         μία κουτάλα για το αυγόκομμα αλλά και το σερβίρισμα της μαγειρίτσας,

·         ένα μεγάλο σουρωτήρι που θα σε βοηθήσει να αυγοκόψεις με έξυπνο τρόπο τη μαγειρίτσα.

Αφού μάζεψες τον εξοπλισμό, πάμε να δούμε και τα υλικά που θα χρειαστείς:

Για τη μαγειρίτσα

·         1 αρνίσια συκωταριά

·         2 μεγάλα μαρούλια

·         1 κρεμμύδι

·         1 ματσάκι άνηθο

·         6 φρέσκα κρεμμυδάκια

·         1 χεριά καυκαλήθρες

·         1 χεριά μάραθο

·         1 χεριά μυρώνια (γαλλικός μαϊντανός)

·         1 χεριά μαϊντανός

·         1 ποτήρι κρασί

·         1,5 λίτρο νερό

·         3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

·         αλάτι

·         πιπέρι

Για το αυγολέμονο

·         3 αυγά

·         χυμό λεμονιού από 2 λεμόνια

Για το σερβίρισμα

·         1 κ.γ. ελαιόλαδο

·         άνηθο

·         πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

Πάμε τώρα να σου δείξω πως με απλά βήματα θα ετοιμάσεις τη πιο μυρωδάτη και γευστική μαγειρίτσα.

Βήμα 1:

Τοποθέτησε τη γάστρα σε δυνατή φωτιά, γέμισε τη μέχρι τη μέση με νερό, τρίψε αλάτι και πιπέρι και άφησε τη να βράσει

Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, βάλε μέσα στη γάστρα τη συκωταριά και άφησε τη να βράσει για περίπου 20 λεπτά. Κατά διαστήματα βύθιζε τη συκωταριά με μια κουτάλα.

Βήμα 2

Σε αυτό το χρόνο των 20 λεπτών, ψιλόκοψε τα μαρούλια και όλα τα μυρωδικά. Φρόντισε να κρατήσεις στην άκρη λίγο φρέσκο άνηθο και το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Βήμα 3:

Μετά από 20 λεπτά βγάλε τη συκωταριά από τη γάστρα και άστη να κρυώσει επάνω σε ένα ξύλο κοπής. Άδειασε το νερό από τη γάστρα, ρίξε μέσα λίγο ελαιόλαδο και ξαναβάλε την επάνω στη φωτιά.

Βήμα 4:

Μόλις η συκωταριά έχει κρυώσει ψιλόκοψε την σε μικρούς κύβους και άσε την στην άκρη.

Βήμα 5:

Μόλις το λάδι έχει κάψει, ρίξε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι μέσα στη γάστρα και σοτάρισε το για 1-2 λεπτά.

Βήμα 6:

Ρίξε όλα τα μυρωδικά στη γάστρα με το καυτό λάδι και ανακάτευε τα ανά διαστήματα, μέχρι να μαραθούνε. Θυμήσου να κρατήσεις στην άκρη μόνο το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.

Βήμα 7:

Πρόσθεσε τη συκωταριά, και ανακάτευε ανά διαστήματα για περίπου 10 λεπτά και μέχρι να σοταριστεί και να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Βήμα 8:

Σβήσε με ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί. Πρόσθεσε νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε.

Βήμα 9:

Κλείσε τη γάστρα με το καπάκι και άσε τη συκωταριά να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 10:

Μετά από 20 λεπτά ρίξε μέσα στη γάστρα και τα μαρούλια και το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κλείσε ξανά το καπάκι και συνέχισε το βράσιμο, μέχρι το λευκό μέρος από το μαρούλι να μαλακώσει. Υπολόγισε ότι θα χρειαστεί περίπου άλλα 20 λεπτά.

Βήμα 11:

Αυγόκοψε και σέρβιρε αμέσως και ενώ η μαγειρίτσα είναι ακόμα ζεστή. Πρόσθεσε από πάνω λίγο ωμό λάδι και λίγο από τον φρέσκο άνηθο.

Δες αναλυτικά το video για τη συνταγή της μαγειρίτσας στο κανάλι μας στο YouTube!

Καλή όρεξη και χρόνια πολλά!