Στη χώρα μας η λέξη «παϊδάκια» είναι συνυφασμένη με το αρνί και το κατσίκι. Ωστόσο υπάρχει ένα είδος ribs που με το κατάλληλο μαγείρεμα, σε μαντεμένιο Dutch oven, γίνεται πεντανόστιμο. Τα χοιρινά παϊδάκια ή spare ribs, είναι το τέλειο κομμάτι κρέατος για να δοκιμάσεις κάτι εναλλακτικό στο BBQ. Εδώ όμως δεν θα σου βάλω την κλασσική συνταγή για spare ribs που κυκλοφορεί παντού στο διαδίκτυο, αλλά μια διαφορετική συνταγή που συνδυάζει το κρέας με τα λαχανικά και μαγειρεύεται πανεύκολα στον μαντεμένιο Dutch oven.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις:

·         Ποιο μέρος του χοιρινού είναι τα spare ribs.

·         Πως να επιλέξεις ένα καλό κομμάτι από spare ribs και πως να τα προετοιμάσεις προκειμένου να μαγειρευτούν σωστά.

·         Τι σκεύος είναι, ο μαντεμένιος Dutch Oven.

·         Συνταγή για Spare Ribs με λαχανικά σε μαντεμένιο Dutch Oven της The Windmill

 

1.       Ποιο μέρος του χοιρινού είναι τα Spare Ribs;

Τα Spare Ribs είναι το πλαϊνό μέρος των πλευρών του χοιρινού, προς την κατεύθυνση της κοιλιάς. Το βασικότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι περιλαμβάνουν πολλά επίπεδα και φαρδιά κοκαλάκια, συχνά σε μεγαλύτερη αναλογία από το ίδιο το κρέας. Το κομμάτι αυτό περιέχει αρκετό λίπος και θεωρείται γενικώς ένα σκληρό κομμάτι κρέατος που απαιτεί αρκετό χρόνο μαγειρέματος προκειμένου να μαλακώσει και να δώσει την υπέροχη νοστιμιά του. Με το αργό ψήσιμο, που μπορείς να πετύχεις σε έναν μαντεμένιο Dutch oven, τα παϊδάκια αυτά μαλακώνουν, γίνονται ζουμερά και καραμελώνουν υπέροχα.

2.       Πώς να επιλέξεις ένα καλό κομμάτι από spare ribs και πώς να τα προετοιμάσεις για το μαγείρεμα;

Κατά την επιλογή του κομματιού από τον κρεοπώλη σου, το σπουδαιότερο ρόλο παίζει το χρώμα των Spare Ribs και η αναλογία ψαχνού-ενδομυϊκού λίπους (γνωστό ως marbling). Θα πρέπει να επιλέξεις ένα κομμάτι Spare Ribs με ροδοκόκκινο και ζωηρό χρώμα που να υποδηλώνει ότι το κρέας είναι φρέσκο και σωστά διατηρημένο, αλλά όχι παντελώς καλυμμένο με λίπος.

Αν θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο μαγείρεμα των spare ribs προτού ξεκινήσουμε το μαγείρεμά τους προσέχουμε να:

·         Τα έχουμε πλύνει με άφθονο νερό και να τα έχουμε σκουπίσει καλά με χαρτί κουζίνας.

·         Τα καρυκεύσουμε καλά ακόμα και με αλάτι που θα βοηθήσει να μαλακώσουν ευκολότερα στο μαγείρεμα.

·         Τα αφήσουμε στη μαρινάδα τους για αρκετή ώρα, μέχρι και 1 ημέρα πριν

·         Τα έχουμε αφαιρέσει από το ψυγείο τόση ώρα όση χρειάζονται τα spare ribs, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

3.        Τι είναι το Dutch Oven;

Dutch Oven ονομάζεται ένα βαθύ σκεύος από χυτοσίδηρο (μαντέμι) που συνοδεύεται από ένα εξίσου βαρύ καπάκι. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του επειδή οι Ολλανδοί έμποροι πουλούσαν το σκεύος από πόρτα σε πόρτα, ενώ ταυτόχρονα η δημοτικότητά του οφείλεται κυρίως στους Ολλανδούς αποίκους της Αμερικής, που χρησιμοποιούσαν το σκεύος τακτικά. Έτσι έγινε ευρέως γνωστό. Για τους Ολλανδούς, ήταν πάντα πολύ σημαντικό να τρώει η οικογένεια όλη μαζί και ένα Dutch Oven, έκανε τα πράγματα λίγο πιο απλά. Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό ενός σκεύους Dutch Oven είναι το ερμητικό του κλείσιμο που συγκρατεί όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία στο εσωτερικό, καθώς και η κατασκευή του από μαντέμι υψηλής ποιότητας, όπως αυτό της The Windmill. Γι’ αυτό το μαντεμένιο σκεύος Dutch Oven της The Windmill, είναι το ιδανικότερο μαντεμένιο σκεύος για να σιγοβράσεις μαγειρευτά και σούπες, να ψήσεις κέικ, ψωμί, brownies, ή να τηγανίσεις κεφτεδάκια, λαχανικά, ακόμα και παραδοσιακούς λουκουμάδες. Ο συνδυασμός της εκπληκτικής συγκράτησης θερμοκρασίας και υγρασίας στο εσωτερικό του μαντεμένιου ολλανδικού φούρνου, εξασφαλίζει ότι το φαγητό σου θα μαγειρευτεί αργά, αλλά και θα παραμείνει ζουμερό. Αυτό είναι που κάνει τα μαντεμένια σκεύη Dutch Oven της The Windmill, ιδανικά για χρήση σε όλες τις πηγές θερμότητας, όπως το bbq, όλα τα είδη εστιών, το τζάκι και τον ηλεκτρικό σου φούρνο.

4.       Συνταγή για Spare Ribs με λαχανικά σε μαντεμένιο Dutch Oven της The Windmill

Ετοιμάσου να απολαύσεις τα πιο τρυφερά χοιρινά παϊδάκια, αργοψημένα σε Dutch oven της The Windmill, που θα θες να μαγειρεύεις ξανά και ξανά.

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Μερίδες: 2-3

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά (αφού έχουμε ετοιμάσει και μαρινάρει τα χοιρινά παϊδάκια από την προηγούμενη μέρα)

Χρόνος Ψησίματος: 3 ώρες

Εξοπλισμός:

·         1 μεγάλο μπολ για το μαρινάρισμα των spare ribs.

·                   The Windmill Μαντεμένια Γάστρα Dutch Oven 8,5 L.

·         Ένα καλό        μαχαίρι ξεκοκαλίσματος ή        μαχαίρι φιλεταρίσματος.

·         Διαφανής μεμβράνη.


Υλικά:

·         μπαχαρικά της αρεσκείας σου για να φτιάξεις την αγαπημένη σου μαρινάδα.

·         3 σειρές από χοιρινά παϊδάκια

·         2 μέτρια κρεμμύδια

·         1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά

·         2 μεγάλες τριμμένες ντομάτες

·         ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

·         1 μπουκάλι μαύρη μπύρα

·         2 κ.σ. από το αγαπημένο σου BBQ ή Tex Mex rub

·         Ελαιόλαδο

Προετοιμασία των spare ribs:

Πλύνε καλά τα χοιρινά παϊδάκια και στέγνωσέ τα σχολαστικά με χαρτί κουζίνας. Αφαίρεσε την μεμβράνη στο πίσω μέρος και τρίμαρε το περιττό λίπος που είναι ορατό. Για να χωρέσουν τα spare ribs στο μαντεμένιο Dutch oven σου, τεμάχισε όλα τα παϊδάκια με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Με το κατάλληλο μαχαίρι θα προστατέψεις το κρέας σου από το να καταστραφεί και επιπλέον η δουλειά σου θα γίνει ευκολότερη. Στη συνέχεια βάλε τα παϊδάκια σε ένα μπολ και φτιάξε μια μαρινάδα με τις γεύσεις της αρεσκείας σου (αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, πάπρικα κλπ). Περίλουσε τα spare ribs με τη μαρινάδα μέσα στο μπολ και ανακάτεψέ τα με τα χέρια σου για να πάει παντού. Σκέπασέ τα με μεμβράνη, βάλε τα στο ψυγείο και άφησέ τα περίπου 24 ώρες.

Εκτέλεση:

1ο Βήμα-Αφαίρεσε τα spare ribs από το ψυγείο, λίγη ώρα πριν τα μαγειρέψεις ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

2ο Βήμα-Καθάρισε, πλύνε και τεμάχισε τα λαχανικά σου σε μεγάλα κομμάτια και ψιλόκοψε τον μαϊντανό.

3ο Βήμα-Βάλε τον μαντεμένιο Dutch Oven σου επάνω σε μια εστία θερμότητας (ξύλα, κάρβουνα, εστία κάθε είδους, bbq) και πρόσθεσε το λάδι και τα χοιρινά παϊδάκια.

4ο Βήμα-Αφού ροδίσουν πρόσθεσε στο μαντέμι σου τα κρεμμύδια, την πιπεριά και έπειτα την μπύρα, την τριμμένη ντομάτα τον μαϊντανό, το rub και οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό/μπαχαρικό της αρεσκείας σου.

5ο Βήμα-Ανακάτεψε καλά, σκέπασε με το καπάκι του το μαντεμένιο Dutch Oven σου και άφησε τα παϊδάκια να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, περίπου στους 180°C.

6ο Βήμα-Μην ξεχνάς να ελέγχεις συχνά το φαγητό σου, προσέχοντας να μην χάσουν τα

παϊδάκια όλη τους την υγρασία. Αν χρειαστεί πρόσθεσε νερό ή μπύρα.

7ο Βήμα-Μετά από περίπου 2,5 ώρες το φαγητό σου θα είναι έτοιμο. Για να σιγουρευτείς, θα πρέπει το κρέας από τα παϊδάκια να ξεκολλάει από το κόκκαλο με ευκολία.

8ο Βήμα-Αφαίρεσε το μαντεμένιο Dutch oven από τη φωτιά και σέρβιρε αμέσως. Εναλλακτικά, άλειψε τα παϊδάκια με την αγαπημένη σου BBQ σως και ψήσε ελαφρώς στο bbq μέχρι η σως να αρχίσει να καραμελώνει.

Tips:

1.       Το μαντεμένιο Dutch Oven,όπως όλα τα μαντεμένια σκεύη, αναπτύσσει πολύ υψηλή θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα. Συνεπώς, για την ασφάλειά σου, χρησιμοποίησε πάντα        θερμοανθεκτικά γάντια για bbq, και ακούμπησε το μόνο σε επιφάνειες που αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

2.       Αφού κρυώσει το φαγητό σου, μετάφερέ το από το μαντεμένιο σου σκεύος, σε ένα άλλο σκεύος κατάλληλο για φύλαξη φαγητού. Αυτό θα προστατέψει το μαντεμένιο σου Dutch oven, αλλά και τα τρόφιμά σου από την οξείδωση.

Πηγές:

www.castironskilletcooking.com

cooking-outdoors.com

https://www.thewindmillcastiron.nl/en/