Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού ξυπνά τις αισθήσεις μας και μας πλημμυρίζει με συναισθήματα και εικόνες. Το ψωμί είναι για τον καθένα μας κάτι διαφορετικό και μοναδικό. Βόλτα στην αλάνα με μια φέτα στο χέρι και μαμαδίσια πραλίνα από πάνω! Μυρωδάτο πρωινό με μαλακό βούτυρο και μέλι. Κουλούρι Θεσσαλονίκης στο σχολείο. Γαλλική μπαγκέτα για δεκατιανό στο γραφείο. Brunch με τις φίλες σου και μπριοσάκια. Τραγανές φέτες ψημένες στο bbq σου, να φιλοξενούν το pulled pork που με μεράκι μαγείρεψες επί 8-10 συνεχείς ώρες για τους αγαπημένους σου φίλους!


Όπως και αν το έχεις στο μυαλό και τον ουρανίσκο σου, το ψωμί είναι η βάση της διατροφής μας εδώ και αιώνες κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Κάθε μέρα τονίζουμε τη σημασία του, λέγοντας: «Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι», «Να τιμάς το ψωμί που τρως», «Φάγαμε ψωμί κι αλάτι». Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Γαλλική Επανάσταση ξεκίνησε όταν ο λαός της Γαλλίας, που πεινούσε, απαίτησε από την Μαρία Αντουανέτα ψωμί κι εκείνη απάντησε… «Ας φάνε παντεσπάνι».

Φαίνεται λοιπόν, ότι η τροφή αυτή είναι θεμελιώδης για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους κι αυτό αντικατοπτρίζεται στη διαχρονική πορεία του. Χιλιάδες χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας έγιναν καλλιεργητές δημητριακών. Οι σπόροι αρχικά καταναλώνονταν ως είχαν και μετά από χρόνια συνθλιμένοι και μουλιασμένοι με νερό ή γάλα, ως χυλός. Τα πρώτα ψωμιά που παρασκευάστηκαν ήταν άζυμα, ενώ το ψωμί με προζύμι παρουσιάζεται αρχικά στην Αρχαία Αίγυπτο πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Οι πρώτοι φούρνοι οργανώθηκαν από τους Ρωμαίους και εκσυγχρονίστηκαν κατά την Βιομηχανική επανάσταση, γεγονός όμως που συνέβαλε αρνητικά στην ποιότητα του ψωμιού καθώς με την επεξεργασία μειώθηκε η διατροφική του αξία αλλά και η γεύση του.


Στη σύγχρονη εποχή, ο κόσμος έχει στραφεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει και μια περισσότερο ουσιώδη διατροφή. Αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την παρασκευή του ψωμιού. Τώρα πια, κανείς μπορεί να βρει ψωμί σχεδόν από οποιοδήποτε δημητριακό επιθυμεί, σιτάρι, βρόμη, καλαμπόκι, Ζέα, κριθάρι, σίκαλη, κεχρί, αλλά και ψωμί που μπορεί να περιέχει αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Φούρνους και πρατήρια άρτου συναντάς σε κάθε γειτονιά, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν αναγάγει την παρασκευή του ψωμιού σε υψηλή γαστρονομία διαθέτοντας στους πελάτες τους τόσο ιδιαίτερες επιλογές που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.


Κατά την περίοδο του εγκλεισμού μας, εξαιτίας της πανδημίας (Covid-19), αρκετοί από εμάς γίναμε αρτοποιοί. Εξερευνήσαμε, πειραματιστήκαμε και δοκιμάσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας ψωμί για εμάς και τους αγαπημένους μας, που όπως και να το κάνουμε είναι πάντα νοστιμότερο καθώς το έχουμε φτιάξει μόνοι μας.


Διαπιστώσαμε όμως και τι είναι αυτό που μας κρατάει μια ανάσα μακριά από την παρασκευή του τέλειου ψωμιού κι αυτό δεν είναι άλλο από τον κατάλληλο φούρνο. Οι φούρνοι της Ooni, προσομοιώνουν τους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους στους οποίους έψηνε το ψωμί η γιαγιά μας, δίνοντας του τη χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Η Αγγλική εταιρεία, μας φέρνει επίσης όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα χρειαστούμε για να κάνουμε την εμπειρία του ψησίματος, διασκέδαση. Εσύ βάλε το μεράκι και η Ooni θα σε βοηθήσει να απολαύσεις το πιο νόστιμο ψωμί που έχεις φάει ποτέ. Για να αποκτήσεις τα προϊόντα της Ooni πάτησε εδώ.