Διάβασες το άρθρο «Πως να επιλέξω ένα φρέσκο ψάρι;» και αγόρασες από το ιχθυοπωλείο το ψάρι που σου έκανε «κλικ»… γύρισες στο σπίτι γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση που διάλεξες ένα φρέσκο ψάρι και ήρθε η ώρα για να το ψήσεις… κάπου εδώ μάλλον θα χρειαστεί να συνεχίσεις το διάβασμα για να ολοκληρώσεις τη μέρα σου με επιτυχία και κυρίως να ικανοποιήσεις γευστικά τον ουρανίσκο σου. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και απόλαυσε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου. Και μην ξεχνάς ότι κάθε φορά που το δοκιμάζεις σίγουρα θα το κάνεις καλύτερο:

1. Καθάρισε πολύ καλά τη σχάρα σου πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο.

2. Προετοίμασε την ψησταριά σου σε πολύ δυνατή θερμοκρασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε μία ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου θα πρέπει να έχεις ένδειξη στο θερμόμετρό του καπακιού πάνω από 200°C. Άφησε τη να κάψει σε αυτή τη θερμοκρασία περίπου 5-10’.

3. Την ώρα που αφήνεις να ετοιμαστεί η ψησταριά σου, προετοίμασε το ψάρι σου. Με ένα χαρτί κουζίνας και με ταμποναριστές κινήσεις αφαίρεσε την υγρασία από το δέρμα του. Λάδωσε το καλά και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

4. Αμέσως πριν ακουμπήσεις το ψάρι στη σχάρα λάδωσε την είτε με ένα σπρέι λαδιού είτε με ένα πινέλο σιλικόνης.

5. Σε αυτήν τη υψηλή θερμοκρασία ακούμπησε το ψάρι από τη μία πλευρά. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία (ρύθμισε τους καυστήρες σε χαμηλότερη ένταση, ή άπλωσε τα κάρβουνα για «πέσουν») ώστε να μην ξεπερνά πλέον τους 200°C και ψήσε το για περίπου 5-15’. Σε περίπου αυτόν το χρόνο ανάλογα με το μέγεθος του, θα σου επιτρέψει να το γυρίσεις χωρίς να διαλυθεί και να αφήσεις το δέρμα του επάνω στη σχάρα. Επανέλαβε τη διαδικασία και από την άλλη πλευρά.

6. Το ψάρι σου είναι έτοιμο!

Σχετικά με τον χρόνο ψησίματος από κάθε πλευρά, η μεγάλη απόκλιση που σου δίνω 5-15’ καθορίζεται αποκλειστικά από το μέγεθος του ψαριού. Ενδεικτικά σου αναφέρω κάποιους χρόνους ψησίματος αλλά σίγουρα η εμπειρία σου με τον καιρό θα σου δώσει το σωστότερο χρόνο!

Φιλέτα ψαριών: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψάρια βάρους μέχρι 200 γρ.: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψάρια βάρους περίπου 300 γρ.: περίπου 7 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψάρια βάρους 500 - 600 γρ.: περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψάρια 1 κιλού: περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψάρια 2 κιλών: περίπου 25 λεπτά από κάθε πλευρά.

Και μην ξεχνάς εάν έχεις ψησταριά με μαντεμένιες σχάρες μετά το ψήσιμο ακολούθησε τις οδηγίες για να τις έχεις πάντα καθαρές και χωρίς μυρωδιές.