Είτε διαθέτεις μία ψησταριά αερίου είτε κάρβουνου, υπάρχουν πολλοί τρόποι να ετοιμάσεις το φαγητό σου. Οι πιο διαδεδομένοι είναι ο άμεσος (direct) και ο έμμεσος (indirect) τρόπος ψησίματος. Παρακάτω θα βρεις κάποιες απλές οδηγίες για να επιτύχεις τα δύο αυτά είδη ψησίματος.

Άμεσο ψήσιμο

Το άμεσο ψήσιμο είναι ο πιο οικείος τρόπος ψησίματος σε όλους τους ψήστες, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες. Είναι η εικόνα που έρχεται στο μυαλό κάποιου που σκέφτεται να ψήσει μία μπριζόλα, ένα σουβλάκι ή λίγο κοτόπουλο. Μία σχάρα πάνω από τους καυστήρες υγραερίου ή τα κάρβουνα και ακουμπισμένο επάνω το φαγητό. Το άμεσο ψήσιμο είναι στην ουσία αυτό που φανταζόμαστε όλοι… Το φαγητό που έχεις επιλέξει μαγειρεύεται πάνω από την εστία της θερμότητας (αέριο ή κάρβουνο). Για ομοιόμορφο μαγείρεμα ιδανικά θα πρέπει να γυρίσεις το φαγητό σου μία φορά, στο μέσο του ψησίματος. Όταν λοιπόν θα δεις τη μπριζόλα σου να έχει ψηθεί μέχρι περίπου τη μέση είναι μια καλή στιγμή για να τη γυρίσεις και να την αφήσεις να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Ειλικρινά δεν χρειάζεται να τη γυρίσεις δεύτερη φορά…! Το γιατί… μπορείς να το δεις στο άρθρο μας: «Η τέλεια μπριζόλα». Το άμεσο ψήσιμο είναι κατάλληλο για φαγητά που χρειάζονται λιγότερο από 25’ για να ψηθούν όπως οι μπριζόλες, τα σουβλάκια, τα παιδάκια, τα μπιφτέκια, το κεμπάπ, τα λαχανικά. Επιπλέον μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να τελειώσεις ένα φαγητό και να το καψαλίσεις εξωτερικά προκειμένου να κάνει αυτή τη τραγανιστή κρούστα που θέλεις ή για να δημιουργήσεις τα χαρακτηριστικά κάθετα σημάδια του ψησίματος.


Σε μία ψησταριά κάρβουνου: άπλωσε τα αναμμένα κάρβουνα ή τις μπρικέτες ομοιόμορφα στην ειδική σχάρα για τα κάρβουνα. Προσάρμοσε τη σχάρα ψησίματος πάνω από τα κάρβουνα και τοποθέτησε επάνω της το φαγητό. Κλείσε το καπάκι της ψησταριάς και απόφυγε να το ανοίγεις για να μη χάνεις θερμοκρασία παρά μόνο για το γύρισμα του φαγητού.

 

Σε μία ψησταριά αερίου: προθέρμανε τη ψησταριά σου με κλειστό καπάκι βάζοντας όλους τους καυστήρες να κάψουν στην υψηλότερη θερμοκρασία. Μόλις πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, λάδωσε τις σχάρες σου με ένα πινέλο και τοποθέτησε το φαγητό πάνω στις σχάρες. Προσάρμοσε τους καυστήρες στη θερμοκρασία/επίπεδο που επιθυμείς. Κλείσε το καπάκι της ψησταριάς και απόφυγε να το ανοίγεις για να μη χάνεις θερμοκρασία παρά μόνο για το γύρισμα του φαγητού.

Έμμεσο ψήσιμο

Το έμμεσο ψήσιμο μοιάζει περισσότερο με το ψήσιμο στο φούρνο, αλλά επιπλέον έχει την γεύση, την εμφάνιση και την υφή που μόνο μία ψησταριά μπορεί να δώσει. Η λογική στο έμμεσο ψήσιμο είναι η εξής: η θερμοκρασία αυξάνει, αντανακλάται πάνω στο καπάκι και τις εσωτερικές επιφάνειες της ψησταριάς και σιγά-σιγά μαγειρεύει το φαγητό ομοιόμορφα. Η θερμότητα που κυκλοφορεί στο εσωτερικό της ψησταριάς λειτουργεί ουσιαστικά όπως σε έναν συμβατικό οικιακό φούρνο οπότε δεν χρειάζεται να γυρίσεις το φαγητό σου. Χρησιμοποίησε αυτόν τον τρόπο ψησίματος αν απαιτούνται 25’ ή και παραπάνω για το ψήσιμο του φαγητού σου ή για τα ευαίσθητα φαγητά που το άμεσο ψήσιμο θα τα στέγνωνε ή ακόμα και θα τα έκαιγε. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να ψήσεις: ολόκληρο κοτόπουλο, γαλοπούλα, μεγάλα κομμάτια κρέατος όπως ένα χοιρινό κότσι, καθώς και φιλέτα ψαριών.

 

Σε μία ψησταριά κάρβουνου: βάλε τα αναμμένα κάρβουνα ή τις μπρικέτες σε δύο ειδικά δοχεία (καλάθι για κάρβουνα): δεξιά και αριστερά του κάδου. Τοποθέτησε ανάμεσα στα δύο δοχείο ένα ταψάκι και πρόσθεσε μέσα σε αυτό νερό. Με τον τρόπο αυτό τροφοδοτείς το φαγητό σου με υγρασία για να μην στεγνώσει, μαζεύεις εκεί τα λίπη που μπορεί να πέσουν και αποφεύγεις και τις αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προσάρμοσε τη σχάρα πάνω από τα κάρβουνα και τοποθέτησε το φαγητό στο κέντρο της πάνω από το ταψάκι. Κλείσε το καπάκι της ψησταριάς και απόφυγε να το ανοίγεις για να μη χάνεις θερμοκρασία. Υπολόγισε ότι ο χρόνος ψησίματος για ένα κομμάτι κόκκινο κρέας με την διαδικασία του έμμεσου ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα ανά 1 κιλό με θερμοκρασία περίπου στους 210οC. Στα πουλερικά ο χρόνος ψησίματος είναι: 20 λεπτά ψησίματος κάθε ½ κιλό κρέατος.


Σε μία ψησταριά αερίου: Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι για να επιτύχεις έμμεσο ψήσιμο σε ένα μπάρμπεκιου υγραερίου θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 2 καυστήρες. Το ιδεατό είναι από 3 καυστήρες και πάνω. Για να ξεκινήσεις λοιπόν τοποθέτησε στο μέσο της ψησταριάς σου, ανάμεσα στην αντιφλογιστική σχάρα και στη σχάρα ψησίματος ένα ταψάκι και πρόσθεσε μέσα σε αυτό νερό. Με τον τρόπο αυτό θα τροφοδοτείς το φαγητό σου με υγρασία για να μη στεγνώσει και ταυτόχρονα μαζεύεις εκεί τα λίπη που μπορεί να πέσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.  Στη συνέχεια προθέρμανε τη ψησταριά σου με κλειστό καπάκι βάζοντας όλους τους καυστήρες να κάψουν στην υψηλότερη θερμοκρασία. Μόλις πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, κλείσε τον κεντρικό καυστήρα και προσάρμοσε τους πλαϊνούς στην επιθυμητή θερμοκρασία. Τέλος τοποθέτησε το φαγητό στο κέντρο και κλείστε το καπάκι.

Οι χρόνοι ψησίματος που ακολουθείς είναι οι ίδιοι με αυτούς που αναφέραμε ενδεικτικά στο ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου.