Θέλαμε να βρούμε μια συνταγή για ζύμη πίτσας, που να είναι ταυτόχρονα αυθεντική και νόστιμη, αλλά και πολύ, πολύ εύκολη. Ιδού, λοιπόν, σου παρουσιάζω την πιο δοκιμασμένη και απλή εκδοχή ναπολιτάνικης ζύμης για pizza, με μόλις 4 υλικά, που θα σου πετύχει ακόμα και αν είσαι αρχάριος.

Αλεύρι, αλάτι, νερό και μαγιά: τι κοινό έχουν αυτά τα απλά υλικά; Συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια υπέροχη βάση για κάθε καλή ιταλική πίτσα. Κι επειδή σε ποιόν δεν αρέσει η νόστιμη υφή, η γεύση και η πολυπόθητη φουσκωτή κρούστα πες «Hello» στην κλασσική συνταγή ζύμης πίτσας, η οποία είναι βέβαιο ότι θα γίνει η αγαπημένη σου.


Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Μερίδες: 3 μπάλες ζύμης 330 γραμμαρίων (για πίτσα διαμέτρου 40 εκατοστών), ή 4 μπάλες ζύμης 250 γραμμαρίων (για πίτσα διαμέτρου 30 εκατοστών)

Χρόνος Προετοιμασίας: 3 με 4 ώρες

Χρόνος Ψησίματος: 1 έως 2 λεπτά

Εξοπλισμός:

Υλικά:

  • 368 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 3 κ.γ (18 γραμμάρια) αλάτι
  • 3,5 γραμμάρια ενεργή ξηρή μαγιά, ή 2,6 γραμμάρια στιγμιαία αποξηραμένη μαγιά
  • 613 γραμμάρια αλεύρι «00» και επιπλέον αλεύρι για το πασπάλισμα των επιφανειών επεξεργασίας της ζύμης

Tip: Αν προτιμάς φρέσκια μαγιά, χρησιμοποίησε ποσότητα 20 γραμμαρίων και είτε ανακάτεψε τη μαγιά στο νερό και άφησέ τη να καθίσει για 3 λεπτά, είτε θρυμμάτισέ τη πάνω από το αλεύρι και στη συνέχεια πρόσθεσε το νερό. Προτείνουμε πάντα να ελέγχεις τις οδηγίες ενεργοποίησης στα πακέτα ζύμης και να προσαρμόζεις ανάλογα.

Εκτέλεση:

1ο Βήμα

Γέμισε το ένα μπολ με χλιαρό νερό και πρόσθεσε τη δραστική ξηρή μαγιά, χρησιμοποιώντας τον αβγοδάρτη για να ανακατέψεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στο άλλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι και το αλάτι και μετά πρόσθεσέ το στο νερό.

2ο Βήμα

Αν χρησιμοποιείς μίξερ: Τοποθέτησε το μίξερ με τον γάντζο ζύμης και ρίξε το μείγμα του αλευριού και της μαγιάς στον κάδο του μίξερ. Ενεργοποίησε το μηχάνημα σε χαμηλή ταχύτητα για 5 έως 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει σταθερό και ελαστικό. Σκέπασε τη ζύμη με μια πετσέτα πιάτων και άφησέ τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αν ανακατεύεις με το χέρι: Ανακάτεψε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη. Συνέχισε το ανακάτεμα με το χέρι μέχρι να ενωθεί η ζύμη της πίτσας σε μια μπάλα. Τοποθέτησε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε με τα δύο χέρια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει σφιχτή και ελαστική. Επέστρεψε τη ζύμη στο μπολ. Σκέπασέ τη με μια πετσέτα πιάτων και άφησέ τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Tip: Φτιάξε περισσότερη ζύμη από αυτή που χρειάζεσαι. Κάποιος από την παρέα μπορεί να πεινάει περισσότερο, ή να συμβεί κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ή του ψησίματος. Τα περισσεύματα ζύμης μπορούν να καταψυχθούν και να καταναλωθούν μια άλλη μέρα. Η καλύτερη στιγμή για να καταψύξεις τη σπιτική σου ζύμη πίτσας είναι μετά το πρώτο φούσκωμα (αφού διπλασιαστεί σε μέγεθος). Διάβασε εδώ το άρθρο μας για το πως καταψύχουμε ζύμη πίτσας.

3ο Βήμα

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, χώρισέ τη σε 3 ή 4 ίσα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος της πίτσας που φτιάχνεις (διαμέτρου είτε 30 είτε 40 εκατ.). Βάλε ένα ελαφρύ στρώμα ελαιόλαδου στα δοχεία σου για να μην κολλήσει η ζύμη και τοποθέτησε κάθε κομμάτι ζύμης σε ξεχωριστό δοχείο ή δίσκο. Αν χρησιμοποιείς τα κουτιά ζύμης, φρόντισε να αφήσεις μεταξύ τους αρκετή απόσταση. Σκέπασε με μια πετσέτα πιάτων και άφησε τις μπάλες ζύμης να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για άλλα 30 με 60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.

 

Tip: Ξεκίνα πάντα το άνοιγμα της βάσης για την πίτσα σου με μια τέλεια στρογγυλεμένη μπάλα ζύμης. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το σχήμα της βάσης κυκλικό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τεντώματος.

4ο Βήμα

Πριν ξεκινήσεις την επεξεργασία της ζύμης σου, άναψε το φούρνο σου και άφησε τον να προθερμαθεί για 15 έως 20 λεπτά. Στόχευσε σε θερμοκρασία ~420-450°C επάνω στην πέτρινη πλάκα ψησίματός σου. Έλεγξε γρήγορα, με ακρίβεια και από ασφαλή απόσταση τη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας το θερμόμετρο υπέρυθρων.

5ο Βήμα

Όταν η ζύμη σου είναι έτοιμη, τοποθέτησε τη μπάλα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, όπως ένα ξύλο προετοιμασίας ζύμης, αλεύρωσε τα χέρια σου και πίεσε με τα δάχτυλά σου τη ζύμη σε ένα μικρό, επίπεδο δίσκο. Δουλεύοντας από το κέντρο, σπρώξε τη ζύμη προς τα έξω ενώ απλώνεις με τα δάχτυλά σου, κάνοντας τον δίσκο ελαφρώς μεγαλύτερο. Σήκωσε τη ζύμη και πίεσέ την απαλά γύρω από την άκρη, επιτρέποντας στη βαρύτητα να την τραβήξει προς τα κάτω σε κύκλο. Οι βάσεις πίτσας σε ναπολιτάνικο στυλ είναι πολύ λεπτές, επομένως θα πρέπει να μπορείς να βλέπεις μέσα από τη βάση όταν την κρατάς ψηλά στο φως. Πρόσεξε όταν το κάνεις αυτό, γιατί δεν θέλεις να σκιστεί.

6ο Βήμα

Μόλις τεντωθεί πλήρως η ζύμη, αλεύρωσε ελαφρά το φτυάρι πίτσας σου και άπλωσε τη βάση πάνω της. Αν σε αυτό το σημείο δεις μικρές τρύπες στη ζύμη, τσίμπησέ τις απαλά μαζί. Μόλις έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα στη βάση πίτσας σου, πρόσθεσε τις αγαπημένες σου γαρνιτούρες.

7ο Βήμα

Όταν ο φούρνος σου είναι αρκετά ζεστός, βάλε την πίτσα σου στην πέτρινη πλάκα και ψήσε την για 1 έως 2 λεπτά, γυρίζοντας κάθε 20 δευτερόλεπτα για να εξασφαλίσεις ένα ομοιόμορφο ψήσιμο.

8ο Βήμα

Αφαίρεσε την ψημένη πίτσα από το φούρνο, κόψε σε φέτες, σέρβιρε και απόλαυσε με την παρέα σου την πιο νόστιμη, χειροποίητη, πίτσα που έφαγες ποτέ.

Πηγή: www.Ooni.com