Το κάπνισμα του φαγητού σε μία ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου μπορεί να γίνει με έναν μόνο τρόπο, το θερμό κάπνισμα. Οι βασικές αρχές για να μπορέσεις να καπνίσεις το φαγητό σου, είναι οι εξής:

• Αρχικά θα πρέπει η ψησταριά/ barbeque σου (είτε είναι κάρβουνου είτε υγραερίου) να διαθέτει καπάκι και μάλιστα «γαστροειδές» και όχι επίπεδο, ώστε να εγκλωβίσεις τον καπνό που θα παράγεται από τα ροκανίδια του ξύλου καθώς προσπαθούν να καούν.

• Αν πρόκειται να καπνίσεις το φαγητό σου σε ψησταριά υγραερίου θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι διαθέτει τουλάχιστον 2 καυστήρες, ώστε να επιτύχεις κάπνισμα και όχι ψήσιμο.

• Επίσης όταν μιλάμε για κάπνισμα φαγητού, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι το κάπνισμα θα γίνει με έμμεσο ψήσιμο, ώστε το φαγητό μας να «καθίσει» παραπάνω χρόνο (από ότι με άμεσο ψήσιμο) επάνω ή καλύτερα δίπλα από τη φωτιά για να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερο καπνό.

• Η θερμοκρασία καπνίσματος θα πρέπει να φροντίσεις να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα από 90οC μέχρι 120οC.

• Θα πρέπει να μουλιάσεις τα ροκανίδια (αν χρησιμοποιείς pellet ροκανίδια, δε χρειάζονται μούλιασμα) σε ένα λεκανάκι με νερό για τουλάχιστον 45’.


Τώρα ανάλογα με το αν έχεις ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου ο τρόπος καπνίσματος διαφέρει σε κάποια σημεία.

Ψησταριές Κάρβουνου:

Το κάπνισμα φαγητού σε μια ψησταριά κάρβουνου είναι πραγματικά παιχνίδι. Το μόνο «δύσκολο» κομμάτι είναι να κρατήσεις τη θερμοκρασία στα κάρβουνα σου κατά τη διαδικασία καπνίσματος χαμηλή (μεταξύ 90οC & 120οC).


Η διαδικασία είναι απλή:

1. Βάζεις τα ροκανίδια ξύλου να μουλιάσουν για περίπου 45-50 λεπτά σε ένα λεκανάκι με νερό (εναλλακτικά μπορείς να τα μουλιάσεις και σε χυμό λεμονιού, μήλου, πορτοκαλιού, σε μπύρα ή σε κρασί).

2. Ανάβεις τη φωτιά και περιμένεις να «πάρουν» ομοιόμορφα όλα τα κάρβουνα σου.

3. Ρίχνεις τα κάρβουνα από το δοχείο εκκίνησης (ίσως το πιο σημαντικό αξεσουάρ σε μία ψησταριά κάρβουνου) μέσα στην ψησταριά. Φροντίζεις ώστε τα κάρβουνα σου να είναι δεξιά και αριστερά από εκεί που θα ακουμπήσεις το κρέας σου, και όχι ακριβώς κάτω από το φαγητό σου.

4. Σκεπάζεις με το καπάκι και περιμένεις για 5-10 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί όλος ο χώρος.

5. Στραγγίζεις τα ροκανίδια από το νερό και τα πασπαλίζεις επάνω από τα κάρβουνα σου. Μία «πλούσια» χούφτα από μουλιασμένα ροκανίδια σε κάθε πλευρά θα σου δώσει αρκετό καπνό για περίπου 30-40’.

6. Σκεπάζεις ξανά τη ψησταριά σου με το καπάκι της και κλείνεις τους αεραγωγούς σχεδόν τελείως, ώστε η θερμοκρασία να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μέσα στα επιθυμητά πλαίσια και να εγκλωβίσεις τον καπνό μέσα στην ψησταριά σου. Περιμένεις μέχρι να αρχίσει να βγαίνει έντονος καπνός από τον αεραγωγό της ψησταριάς σου.

7. Μόλις αρχίσει να βγαίνει καπνός πρέπει να τοποθετήσεις το φαγητό σου στο κέντρο της ψησταριάς σου και να ξανακλείσεις το καπάκι, φροντίζοντας να διατηρήσεις τη θερμοκρασία σταθερή στα επιθυμητά επίπεδα θερμού καπνίσματος.

Εδώ πλέον είναι που θα αφήσεις το φαγητό σου να «καθίσει» μέσα στην ψησταριά σου η οποία είναι γεμάτη από καπνό και ο οποίος θα διεισδύσει μέσα στο φαγητό σου δίνοντας του το άρωμα και την γεύση που επιθυμείς. Όταν πλέον ο καπνός σταματήσει να βγαίνει έντονα από τον αεραγωγό της ψησταριάς σου, μπορείς είτε να προσθέσεις εκ νέου μουλιασμένα ροκανίδια ώστε να συνεχίσεις το κάπνισμα δίνοντας ακόμα πιο έντονο άρωμα, ή να φροντίσεις να ανεβάσεις τη θερμοκρασία, ανοίγοντας πλέον τον αεραγωγό οξυγόνου, ώστε να τελειώσεις με το ψήσιμο του φαγητού σου. Στα μεγάλα κομμάτια κρέατος σου προτείνω να συνεχίσεις με έμμεσο ψήσιμο, ενώ για παράδειγμα σε μία μπριζόλα μπορείς πλέον να κάνεις άμεσο ψήσιμο.

Ψησταριές Υγραερίου:

Σε μία ψησταριά υγραερίου πέρα από τα βασικά σου συστατικά για να κάνεις το κάπνισμα δηλαδή τα ροκανίδια και το φαγητό σου, θα χρειαστείς και ένα κουτί καπνίσματος ώστε να μπορέσεις να τοποθετήσεις σε αυτό τα μουλιασμένα ροκανίδια σου. Επιπλέον το κουτί καπνίσματος θα συλλέξει τη στάχτη που θα δημιουργηθεί και έτσι δεν θα λερώσει καθόλου την ψησταριά σου.

Ο τρόπος για να καπνίσεις το φαγητό σου σε μια ψησταριά υγραερίου είναι σίγουρα αρκετά πιο εύκολος από μία ψησταριά κάρβουνου, αφού εδώ ρυθμίζεις τη θερμοκρασία σε ότι ένταση και για όσο χρόνο επιθυμείς. Το «δύσκολο» κομμάτι σε μία ψησταριά υγραερίου είναι να βρεις στη δικιά σου ψησταριά το καλύτερο σημείο ώστε τα ροκανίδια να αποδώσουν το μέγιστο σε καπνό. Το μυστικό λοιπόν είναι ο πειραματισμός!


Ας ξεκινήσεις λοιπόν το κάπνισμα:

1. Βάζεις τα ροκανίδια ξύλου να μουλιάσουν για περίπου 45-50 λεπτά σε ένα λεκανάκι με νερό (εναλλακτικά μπορείς να τα μουλιάσεις και σε χυμό λεμονιού, μήλου, πορτοκαλιού, σε μπύρα ή σε κρασί).

2. Τοποθετείς τα ροκανίδια μέσα στο κουτί καπνίσματος, αφού προηγουμένως τα έχεις στραγγίξει από το νερό.

3. Βάζεις το κουτί καπνίσματος ανάμεσα από την σχάρα ψησίματος και την αντιφλογιστική σχάρα, ακριβώς πάνω από τον τέρμα δεξιά ή τέρμα αριστερά καυστήρα. Προτίμησε η θέση του κουτιού καπνίσματος να είναι στη μπροστινή θέση του καυστήρα σου. Έτσι ο καπνός θα διανύσει όλο το θάλαμο της ψησταριάς σου ενώ αν το τοποθετήσεις στο πίσω μέρος θα γλιστρά κατευθείαν έξω από την ψησταριά σου.

4. Ανάβεις στο μέγιστο τον καυστήρα από την ψησταριά σου, αυτόν ακριβώς που από πάνω του βρίσκεται το κουτί καπνίσματος με τα ροκανίδια έτοιμα να αναλάβουν δράση.

5. Μόλις δεις να βγαίνει έντονος καπνός από τις οπές/σχισμές της ψησταριά σου, ανοίγεις το καπάκι και τοποθετείς το φαγητό που θέλεις να καπνίσεις επάνω στη σχάρα ψησίματος, αλλά όχι στην πλευρά που είναι ανοιχτός ο καυστήρας.

6. Χαμηλώνεις την ένταση του καυστήρα σου, φροντίζοντας ώστε η θερμοκρασία μόνο με τη χρήση του ενός καυστήρα να διατηρείτε μεταξύ 90οC και μέχρι 120οC.

7. Πλέον αφήνεις το φαγητό μέσα στην ψησταριά με κλειστό το καπάκι για όση ώρα συνεχίζει να βγαίνει καπνός από τις σχισμές.

8. Μόλις ολοκληρωθεί το κάπνισμα, εφαρμόζεις άμεσο ή έμμεσο ψήσιμο (ανάλογα με το φαγητό), ώστε να ολοκληρώσεις το ψήσιμο του καπνιστού πλέον φαγητού.

Τελικά είτε καπνίσεις το φαγητό σου σε ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου το μυστικό για την επιτυχία είναι ο πειραματισμός και η υπομονή. Ένα είναι σίγουρο το γευστικό αποτέλεσμα θα εκπλήξει εσένα και την παρέα σου!

Tips:


• Αν θελήσεις να δώσεις μία επιπλέον εντυπωσιακή νότα καπνιστού στο ψητό κρέας σου, μούλιασε μαζί με τα ροκανίδια σου και ολόκληρα κομμάτια πιπεριού και βάλε τα μαζί με τα ροκανίδια για κάπνισμα!

• Σε ψάρι δοκιμάστε να μουλιάσεις και να καπνίσεις μαζί και αστεροειδή γλυκάνισο. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ νόστιμο…

Καλή επιτυχία λοιπόν στα νέα γευστικά μονοπάτια καπνίσματος φαγητού!